hozzávalók:
• 50-60 dkg rétesliszt
• 3-4 dkg +8 dkg zsír
• kb. 4 dl langyos sós víz
• tojás
• fél kg túró
• 5 dkg vaj
• 2 db tojássárgája
• mazsola
• csipetnyi só
• cukor
• 2 tojás keményre vert habja
Elkészítés:
30 dkg lisztet teszünk egy nagy tálba, majd egy evőkanálnyi olajat, 1 db tojást és kb. 2 dl sózott vizet. Összegyúrjuk, hogy majdnem szétfolyó tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, amíg a tálról leválik. Ez kb. negyedóra. A tésztát cipóvá gyúrjuk, lisztezett sütőpapírra tesszük, olajjal megkenjük, s letakarva 20 percig pihentetjük.
Közben készül a töltelék:A túrót elkeverjük a puha vajjal, a tojássárgájával, a mazsolával, a sóval, a cukorral, és végül óvatosan keverjük bele a tojás keményre vert habját. A tésztát újra átkenjük olajjal, és papírvékonyságúra nyújtjuk. A vastag széleit levágjuk, és hagyjuk pihentetni, míg megszikkad. Olajjal meglocsoljuk s rúd alakban, zsemlemorzsával megszórva megtöltjük a töltelékkel. A tésztát rúd alakúvá hajtogatjuk. Tetejét olajjal megkenjük, a tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben sütjük. Lazán hajtogassuk a vajjal vagy olajjal meglocsolt rétestésztát, hogy a tészta teteje ne repedezzen meg. Segít egy nedves törlőruha is.