Hozzávalók Tésztához:
60 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
3 evőkanál étolaj
4 dl langyos tej
3 tojássárgája
5 dkg élesztő
1 pici só
Töltelékhez:
20 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
3 evőkanál keserű kakaópor
vagy
500 g darált mák
200 g cukor
300 ml tej
50 g mazsola
1 tasak vanilia cukor
1 citrom héja
A tetejére:
Kenéshez 1 egész tojás
Elkészítés
Egy tálban a liszttel elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tészta többi alkatrészét, és addig gyúrjuk, amíg elválik az edény falától. Letakarva legalább 50 percig kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és hat részre osztjuk. A lágy margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadva az átszitált kakaót is, vagy a mákot megfőzzük a hozzávalókkal együtt. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk és a kakaós krémmel, vagy a mákkal megkenjük.
A téglalapok rövidebb oldalát picit behajtjuk, így tekerjük fel a tésztát. 3-3 rudacskát copffá fonunk, majd az így kapott két kalácsot magas falú tepsibe tesszük, melyet előtte jól kikentünk. 15 percig kelesztjük, majd megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.