Hozzávalók 10 főre:
2 kg süldő vaddisznólapocka (színhús) vagy comb,
20 dkg füstölt mangalicaszalonna,
50 dkg makói vöröshagyma,
5 dkg édes nemes szegedi fűszerpaprika,
2 dkg borókabogyó,
2db babérlevél
5 dkg paradicsompüré,
15 dkg zöldpaprika,
20 dkg zsír,
6 dl vörösbor (Bikavér vagy Kadarka),
4 gerezd fokhagyma,
só, bors, majoránna,
1db király vargánya apróra vágva
(*1 evőkanál mustár 1 evőkanál tejföllel- aki szereti)
Előkészítés:
A bográcsot a parázs felé helyezzük.
A füstölt mangalica szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a bográcsban,
majd a pörcöt leszűrjük.
A friss vagy előző nap kiolvasztott, bepácolt vaddisznóhúst 3-4 dkg-os kockákra vágjuk. Zsírban finomra vágott makói vöröshagymát aranysárgára pirítunk. Rátesszük a süldőhúst, sózzuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá.
Nem kavarjuk, csak rázogatjuk, átdobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.
A zúzott fokhagymát és a vörösbor felét hozzákeverjük, és tovább pároljuk.
A borókabogyót és a babérlevelet kevés borban felfőzzük, és a levét a húsra szűrjük.
A zsírban feloldjuk a fűszerpaprikát a kockára vágott zöldpaprikával, paradicsompürével elkeverjük majd együtt a pirított húsra öntjük.
Ha már majdnem kész (2 -3 óra lassú tűzön) a frissen szedett királyvargánya gombát is az ételbe pároljuk. Az ételt készre főzzük.
Megjegyzés:(jómagam még egy evőkanál mustárt egy kanál tejföllel elkeverek és végül a pörkölthöz keverek).
A kész pörköltet a kisütött füstölt szalonna pörccel
meghintjük és főtt burgonyával vagy dödöllével tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!