Hozzávalók a sajttal sült brokkolihoz:
50 dekányi brokkoli
3 tojás
15 dkg füstölt sajt
a besamel mártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
3 dl tej
1 dl tejföl
őrölt szerecsendió
só
Elkészítés:
Főzzük keményre a tojásokat, pucoljuk meg őket és karikázzuk fel. Közben enyhén sós vízben pároljuk meg a brokkolit.
Közben készítsük el a besamel mártást:
5 dkg vajat olvasszunk fel egy kis lábosban, adjuk hozzá a lisztet, és csináljunk belőle világos zsemleszínű rántást, ízesítsük sóval és egy késhegynyi szerecsendióval, majd óvatosan öntsük fel a tejjel és keverjük simára. Sűrítsük be, de ne annyira, hogy megálljon benne a kanál. Húzzuk le a tűzről, és óvatosan keverjük hozzá a tejfölt is.
Egy kőtálat vékonyan vajazzunk ki. Terítsük egy sorba a brokkolit, majd a tojásszeleteket, és öntsük nyakon a besamel mártással. A végén reszeljük a tetejére a sajtot. Előmelegített sütőben addig süssük amíg a sajt ráolvad teljesen.