Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett X. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre ismét rekordszámú nevezés érkezett. A tavalyi 1755 mintaszám után az idén több mint 2000 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ciprusról. A 2006 nevezett tételből végül 2006 pálinka és párlat került a szakértő zsűri elé.
A nevezett pálinkák és párlatok 296 nevezőtől, 164 településről származnak. A pálinkák és párlatok értékelésére január 13‒15-én került sor Ongán.
A háromnapos zsűrizés során a 28 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember (bizottsági, gyors és szárazpróba zsűri tagok vegyesen) értékelt, de olykor 10 bíráló mondott véleményt a pálinkáról. A bíráló lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes szoftver programjának segítségével bírálónként kerültek kitöltésre. Az éremhatárok a következők voltak: arany 18‒20 pont, ezüst 16‒17 pont, bronz 14‒15 pont.
A zsűri döntése alapján: arany oklevelet kapott 291 (14,5%), ezüst oklevelet 485 (24,2%), míg bronz oklevelet 516 (28,5%) pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 28 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 47 kategória győztes minta volt. A 2006 nevezett és lebírált mintából 401 volt a kereskedelmi tételek száma, 738 a bérfőzők és 867 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.
A nagyaranyérmes, champion pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai január 26-án 18.00 órától, Lillafüreden, a Palotaszállóban választják ki a közönségdíjas pálinkát. Ekkor tartjuk a kereskedelemben kapható pálinkák, míg január 25-én a magán és bérfőzetett párlatok ünnepélyes eredményhirdetését, szintén Lillafüreden. A rendezvényt mindkét nap gála és pálinkabál zárja.
Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!