2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Zene/könyv/film » Ezek a legjobb sci-fi és fantasy novellák

Ezek a legjobb sci-fi és fantasy novellák

A hazai rajongók legnagyobb örömére idén végre itthon is megjelenik annak a népszerű sorozatnak a legújabb része, mely a fenti két műfajban született novellák gyöngyszemeit hivatott bemutatni.

A gyűjtemény szerkesztője, Jonathan Strahan a két említett műfaj díjnyertes szakértője, így neve garancia a kifogástalan minőségre. A kötetben a 2015-ös évben megjelent és legjobbnak ítélt sci-fi- és fantasy-novellákat olvashatjuk, melyek egyszerre szórakoztatnak és változatosságukkal gyönyörködtetnek.

Jonathan Strahan a sci-fi műfaj veteránja, hiszen már három évtizede dolgozik sci-fi- és fantasy-szerkesztőként. Strahant tízszer jelölték Hugo-díjra, 2010-ben pedig a World Fantasy-díjjal ismerték el munkásságát; mindemellett antológiái is többszörösen díjnyertesek. Szabadúszó szerkesztőként már többtucat antológiát szerkesztett az utóbbi években; ezek elsősorban az USA-ban, valamint Ausztráliában kerültek kiadásra. Már kis híján két évtizede annak, hogy Strahan antológia-sorozatának részei rendszeresen megjelennek külföldön, így ideje volt már annak, hogy a hazai érdeklődök is belekóstolhassanak a válogatásba.

A novellagyűjtemény igazi csemege lehet a sci-fi és fantasy műfajokat kedvelők számára, hiszen a különböző szerzők írásai elképesztően sokszínűek, mind stílusukban, mind témájukban, így szinte teljesen biztos, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt. A novellák színvonalasak, így a kötet összességében következetesen kiváló minőségű írások gyűjteménye.

A huszonhét novellát tartalmazó gyűjtemény kellemes kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik a műfajok kedvelői, és szeretnének egy kis ízelítőt kapni a külföldön megjelent kortárs novellák legjobbjaiból, továbbá azoknak is, akik még csupán most ismerkednek a sci-fi és a fantasy műfajával.

Egy novellakötetben alighanem mindenki más-más művet nevezne meg a kedvencének, így különösen nehéz a könyvet bemutató újságírók dolga – mi azonban ezúttal mégis vesszük a bátorságot arra, hogy egyet kiemeljünk.

És bár az antológiában helyett kapott Neil Gaiman, Kim Stanley Robinson vagy Ann Leckie egy-egy műve is, a mi választásunk Paolo Bacigalupi Hamuváros című science fiction történetére esett, mely nem csak irodalmi szempontból kiváló – ez önmagában nem adna okot a kiemelésre –, de témájaként életünk egyik legfajsúlyosabb kérdését, a klímaváltozást választotta.

A kötet kiváló útitárs a hétköznapokban, hiszen nyugodt szívvel lehet letenni, amikor egy-egy novellát befejezünk, így az sem gond, ha utána akár hetekig nem vesszük újra elő a könyvet. Az igényes megjelenésű novellafüzér hiánypótló, így reméljük, hogy a jövőben az antológia-sorozatnak további részei is megjelennek magyar nyelven.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp