Sült a pecsenye, rotyogott a kakaspörkölt, csöndesen pötyögött a kakasleves a kondérokban.
Tizenöt csapat versengett a XIII. Tardi Kakasfesztiválon, amely ebben az évben már nemzetközivé vált, hiszen a szlovák csapat mellett volt német és francia csapat is. A Tetemvári kappanok csapata különlegességgel lepte meg a szigorú zsűrit: currys, kókuszos ízetítést kapott a kakas, és hozzá szilva chutny készült. A szentlőrinckátai Kukta Bt., a Hejőbábai-Hejőpapi csapat, a Csólyospálosiak, a tiszaújvárosi Újvárosi betyárok, a tardi Tibi és barátai hagyományos kakaspörköltet készítettek, itt-ott egy kis gomba is került bele, a Bódvavendégiek pedig juhtúrós derelyével tálalták. A Cserepes tarajos csapat kemencében sütötte a vörösboros kakassültet.
Tardon senki sem maradt éhen, a Sándor völgyi pincesoron, se szomjazni nem lehetett. A szigorú zsűri, – Tóth László, és Berecz Attila mesterszakácsok – elvárása a csapatokkal szemben csak az volt, hogy házias ízek, és szép, esztétikus tálalás legyen. Nem volt könnyű dolguk, mert a csapatok kitettek magukért.
Az élő kakasok is versenybe szálltak: Sanyika, Pityu és Selymi állhatott a dobogó három fokára.
Gál János polgármester és Tállai András miniszterhelyettes, a terület országgyűlési képviselője adta át a díjakat a nyerteseknek. A Fakanál Ördögei csapat lett a harmadik, a Tetemvári kappanok a második, s a Cserepesek vihették el az első díjat. Az eredmény hirdetés után estig tartó mulatsággal folytatódott a XIII. Kakasfesztivál.
Fotó:OL