Csak annak a 420 kilós szürkemarhának volt talán nagyobb melege, amelyik a tűz fölött pirult, a sok ezer vendégnél aki kilátogatott tegnap a III.Szürkemarha Fesztiválra Harsányba, a Szilvási tanyára.
A nagy meleg azonban nem vette el a kedvét annak a 162 csapatnak, aki indult a leves, pörkölt, sült versenyen. A zsűri szigorú volt, de senki sem távozott üres kézzel. A zsűri elnöke Benke László, olimpiai bajnok mesterszakács volt, aki azt hangsúlyozta, hogy a fő szempont, a hagyományőrzés, ezeknél a hagyományos ételeknél, s persze az is, hogy ne ragadja el a fantázia annyira a versenyzőket, hogy nem az ételhez való fűszerezést, s díszítést használnak. Végigsétálva a csapatok között, meglehetősen sok ötletet láttunk. Volt aki hamburger zsömlébe töltötte a pörköltöt, volt aki puliszkát kínált mellé, s aztán olyan csapat is volt, aki kihozta az otthoni tűzhelyt, s azonmód frissen sütötte a krumpli lángost, s abba töltötte a finom szürkemarha pörköltet, a még megtoldotta egy gombás, zöldborsós raguval is.
Azt is megtudtuk, hogy a tűzön forgolódó marha fiatal volt, hétfőtől pácolódott finom fűszerekben, és szombat reggel ötkor húzták föl a nyársra. Egy biztos, nagyon ízletesre sikeredett
Szabó Gergely polgármester azt hangsúlyozta, hogy a szürkemarha olyan hungarikum, amelyet vissza kell vezetni a magyar gasztronómiába, s ez a rendezvény többek között e miatt is fontos, de természetesen az sem utolsó szempont, hogy mindenki jól szórakozzon, s megtalálja azt a programot, amiért a finomságok mellett érdemes a fesztiválra kilátogatni.
Márpedig érdemes volt, mert kicsik és nagyok, egész nap találtak maguknak programot.Felléptek a rendezvényen az emődi borosgazdák, a tardi asszonyok, volt lovas íjász bemutató, jászsági csikós bemutató, délután Vincze Lilla, Sasvári Sándor és este a Bikini szórakoztatta a nagyérdeműt.
OBE-OL