2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Gazdaság » Gazdaság » Magyarország csatlakozik az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz

Magyarország csatlakozik az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz

Magyarország AIIB-hez történő csatlakozása elősegíti hazánk nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszerének fejlesztését, valamint a magyar vállalatok ázsiai piacokon történő megjelenésének erősítését. Tagságunk lehetővé teszi azt is, hogy egy, a jövőben várhatóan nagy befolyással rendelkező nemzetközi pénzügyi szervezet döntéseiben hazánk is részt vegyen. A tagság megkönnyíti, hogy a magyar vállalatok részt vegyenek a pénzintézeten keresztül finanszírozott fejlesztésekben. Az AIIB által finanszírozott projektek megvalósítása jelentős exportpotenciált rejt magában a magyar cégek számára, illetve elősegíti részvételüket az új selyemút koncepció megvalósításában. A számítások szerint olyan régiókban, országokban és ágazatokban is fel lehet majd használni az AIIB forrásait, ahol a magyar exportőrök már most is jelen vannak, ott bővítést terveznek, így a tagságunk nagy mértékben segítené elő ezen cégek exportkapacitásának növekedését. A magyar csatlakozás pontos pénzügyi feltételeiről a csatlakozási tárgyalások során fogunk megállapodni.
Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankot (AIIB) kínai kezdeményezésre hozták létre azzal a céllal, hogy hosszú távú finanszírozást biztosítson infrastrukturális beruházásokra az ázsiai térségben.
A multilaterális bank létrehozásának ötletét először 2013-ban vetette fel a kínai vezetés, azóta már 26 regionális alapító tagja van, az AIIB funkcionális felállításának megkezdése 2015 végére várható. Az AIIB jegyzett tőkéje 100 milliárd USD lesz, a nem regionális tagok közt oszlana meg a tulajdoni hányad 25-30%-a. A nem regionális alapító tagok közt találjuk Németországot, Franciaországot, Svájcot és az Egyesült Királyságot is, illetve már jelezte csatlakozási szándékát többek közt Ausztrália, Ausztria, Hollandia és Finnország is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Ilyen egy jó szakmunkás
A szakmunkás egy adott szakma képviselője, aki képesítéssel és képzettséggel rendelkezik az adott területen. Gyakran fizikai munkát végez, amely során…

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp