Talán nem véletlen, hogy a somlói galuska újragondolt változatát választották Magyarország tortájává 2014-ben, a Generali Biztosító friss kutatása szerint ugyanis a magyarok kedvenc cukrászterméke pont ez a habos, csokis édesség. A felmérés szerint a lakosság közel fele hetente fogyaszt valamilyen süteményt, az édesszájúságnak pedig pozitív hatásai is megmutatkoznak: a gyakrabban sütizők ugyanis optimistábban szemlélik az életet, mint az édességet csak ritkán fogyasztók. A sütemények iránti igényt kiszolgáló vállalkozások működését speciális problémák akadályozhatják, a Cégpaletta biztosítási program segíti a cukrászdák és pékségek zavartalan működését.
Az államalapítás ünnepe alkalmából idén nyolcadik alkalommal választották meg az ország tortáját, cukormentes változatot pedig harmadszorra díjaztak. A Nándori Cukrászda cukormentes, Csokis kaland elnevezésű tortája mellett valószínűleg sokak szívét dobogtatja meg a Magyarország Tortája 2014 címet elnyerő Somlói revolúció is. A Biztosító friss felmérése szerint ugyanis a magyarok kedvenc cukrászsüteménye a somlói galuska. A válaszok alapján a második legnépszerűbbnek a franciakrémes bizonyult, a harmadik helyen pedig a dobostorta áll.
A kutatás szerint igencsak édesszájú nemzet a magyar: a megkérdezettek közel fele (42%) heti rendszerességgel, 38 %-uk pedig legalább havonta egyszer eszik valamilyen cukrászsüteményt. Ezzel szemben a válaszadóknak csupán 2%-a nem fogyaszt soha ilyen jellegű édességeket. A kutatásból az is kiderült, hogy a nők valamivel falánkabbak a férfiaknál: a heti rendszerességgel sütizők körében 46-54% a nemek megoszlása a javukra. A túlzásba vitt édességfogyasztás vitathatatlanul veszélyes az emberi szervezetre, azonban, mint a mostani felmérésből is kiderült, a süteményezésnek pozitív hatásai is lehetnek. Az eredmények alapján ugyanis összefüggés mutatkozott az édességfogyasztás és a pesszimizmus között: a heti rendszerességgel sütizőknek csak 30%-a, míg a süteményeket évente párszor fogyasztóknak már 47%-a vélte úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok környezetükben.
Nemcsak az édesszájúak életében jutnak fontos szerephez a sütemények, hiszen számtalan hazai vállalkozás foglalkozik elkészítésükkel. A Magyar Pékszövetség adatai szerint mintegy 1100 magyar és további 5-600 külföldi tulajdonban lévő pékség működik Magyarországon, emellett 2013-as adatok szerint nagyságrendileg 3400 cukrászdában is beszerezhetik kedvenc desszertjüket a vendégek.
Az édességek előállításával foglalkozó vállalkozások életében számtalan olyan speciális probléma merülhet fel, mely a zavartalan működést veszélyeztetheti. A sütőipari gépek miatt például fokozott tűzveszélynek vannak kitéve, de ugyanígy gondot okozhat a hűtők meghibásodása is. Annak érdekében, hogy a hasonló üzemzavarokból adódó károk minél kisebb fennakadást okozzanak, a Cégpaletta program keretében speciális, ingyenes biztosítási csomagot alakított ki a cukrászdák és a pékségek számára. Az új biztosítási csomagjának keretében a pékségek kiterjeszthetik az úgynevezett tűz kockázatot: a biztosító így akkor is kifizeti a bennégett termék árát a biztosítási szerződés szerinti kártérítési limitig, ha az áru a rendeltetésszerűen használt sütőben égett meg.
A cukrászdák számára a hűtött áruk megromlására köthető kiegészítő biztosítás lehet különösen hasznos, amely fedezi a károkat a hűtőberendezés gépi vagy elektromos meghibásodása, anyag- vagy gyártáshiba, rövidzárlat, szigetelési hiba, túlfeszültség, a hűtőfolyadék elfolyása vagy az áramszolgáltatás kiesése esetén. Illetve számukra elérhető az üvegpultok, vitrinek biztosítása is, amely többek között az árubemutató pultok, hűtőpultok üvegezésére köthető.