2024. 11. 1. péntek

Marianna
1 EUR 408 HUF
1 GBP 487 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Mezőnyárádon pirultak a békák, sültek a halak

Mezőnyárádon pirultak a békák, sültek a halak

Hatvanötféle béka és hal, 38 féle pálinka és 13 féle pogácsa versengett a két napos fesztiválon a kies környezetű kastélyparkban megtartott fesztiválon.


Dr. Horváth László György
polgármestertől megtudtuk, hogy már az első fesztiválon, – négy évvel ezelőtt – is volt 40 csapat, ez mára már meglehetősen kibővült, pedig a rendezvényt nem hirdetik, nem népszerűsítik, hiszen ezt egyfajta közösségépítésnek szánták. A két napos rendezvényen a gyerekprogramokban, nótában, dalban, koncertben sem volt hiány.
Hogy miért pont béka? Mert a legenda szerint, a patak egykor televolt békával, s a nyárádiakat békásnak is hívták, „csúfolták” régen, hiszen innen is szállították például Egerbe a híres békacombot.
Mióta a béka védett állat, így itt is csak a boltban vásárolt békából készülhettek az ételek.

                                                                    


Rántott, sült, füstölt, töltött békacomb

Meglátogattuk a zsűrit, ahol már sorakoztak a szebbnél szebben tálalt étkek,Szűcs Károly, Ádám József és Gál Sándor voltak a zsűri tagjai, -akik maguk is gyakorló gasztronómusok – és az elnök Szűcs Károlytól azt kérdeztük, melyek a bírálat szempontjai?
– Már végiglátogattuk a főzőhelyeket is, tehát az első szempont az előkészület volt, a második a tálalás, díszítés, a harmadik pedig az ízesítés.
Hagyományos és különleges ételek versengenek, nagyon sok féle halászlé, hal és persze békacomb van a tányérokon.

                                                                                 

Slambuc, bárány, birkapörkölt is rotyogott az üstökben

                                                                                                 

A Mezőnyárádi Kuruttyolók csapata most paprikás sörtésztába csomagolta a békacombot, s úgy sütötte ki, Ildikó fűszerezte.
A Hortobágyi Kft. tulajdonosa helyi születésű, s azért a halászlé mellett birkapörkölt, báránysült is került a tányérokra. Bordás János csikós pedig slambucot rázogatott a hatalmas bográcsban.
Megcsodáltuk Ducsai József helyi ezermester fantasztikus mobil füstülőjét, s megkóstoltuk a benne füstölődött, Tünde asszony által fűszerezett pontyát is, amelynek fenséges íze volt. A harcsás töltött-káposzta is megállna a helyét, bármely első osztályú étteremben is.

                                                                            


Pálinkák és pogácsák

Orosz János bükkábrányi „Pálinkamester” mondja: 38 fajta pálinka került a zsűri elé. Ezek persze nem mind nyárádiak, hanem környékbeliek is vannak köztük. A szomolyai cseresznye, a birs, az alma és a szőlő nyerte el leginkább a zsűri tetszését.
A sajtos, káposztás, zelleres, rozmaringos pogácsákból 18 félét neveztek a háziasszonyok.

                                                                

Akinek van kedve, még vasárnap is ellátogathat a rendezvényre, rántott békában, programban nem lesz hiánya.

További képek a galériában: Kattintson ide a fotókért.

Orosz B.Erika

Fotó:Orosz László és Orosz Ervin

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp