2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Kultúra » Erdélyi emlékek

Erdélyi emlékek

Bánffy Miklós grófot közel sem csak nemesi származása, de nagyon is aktív közéleti is kulturális szerepvállalása miatt is ismerhetik az érdeklődők. Az olvasmányos stílusú írónak nemrég a Helikon Kiadó gondozásában Egy erdélyi gróf emlékiratai címmel, összevonva, igényes formában jelent meg újra két, visszaemlékező műve, az Emlékeimből és a Huszonöt év.

Bár – sajnos! – általánosan kevésbé ismert, mint a korszak több, hozzá hasonló alakja, Bánffy Miklós gróf a huszadik század első felének egyik legjelentősebb kulturális személyisége. Arról nem is beszélve, hogy művelt, tapasztalt és a politikában is aktív arisztokrataként a korszak folyamataira is elég jó rálátással bírt, így, ha egyet nem is értünk vele, ezeket a szubjektív véleményeket leszámítva sok tekintetben relevánsnak fogadhatjuk el az általa leírtakat.

Gróf Bánffy Miklós az első világháborút követően részt vett a Bethlen-kormány munkájában, ráadásul az egyik legkritikusabb pozíció, a külügyminiszteri tisztség birtokosaként. Néhány évvel később pedig a Romániához csatolt Erdélybe való visszatérését követően az ottani kulturális és társadalmi élet egyik vezéralakja, a magyar kisebbségi elitkultúra egyik zászlóvivője lett. Ebből adódóan két ország életéből szerzett tapasztalatokat – a második világháború viharai során pedig nyugatra került, ahonnan a kommunista hatalomátvétel miatt később sem tért haza.

Sokoldalú személyisége (politikus, író, grafikus és kultúrát szerető és értő mecénás is volt), színmű- és regényírói tapasztalatai, és a lokálistörténelem-formáló szerepe miatt Az erdélyi gróf emlékiratai méltó korképet ad arról a körülbelül fél évszázadról, amely még ma is vitathatatlanul az egyik legmegosztóbb időszaka a hazai politikának és a nemzetközi magyarságnak egyaránt.

Az Egy erdélyi gróf emlékiratai tehát nem nevezhető hiánypótló vagy épp úttörő könyvnek. Egyrészt már két korábban megjelent kötet egybevonásaként a korszakot vagy a szerzőt ismerőknek nem tud újdonságokat nyújtani, másrészt maga a korszak, az első világháború zivataros évei, és a két világháború közötti időszak már eddig is jól körüljárható volt. Az azonban biztos, hogy a témát kevéssé ismerő tömegek (tartok tőle, elég sokan vannak) ebből a könyvből különleges szemszögből kezdhetnek foglalkozni a fent említett évekkel – és a fent említett szerzővel.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Mindenhol szükség van tanárokra!
Kétség nem fér ahhoz, hogy az oktatás és vele együtt a tanárok helyzete és megítélése volt már jobb is az elmúlt évtizedekben, viszont ez nem jelenti …

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp