A Csehországban történt metil-alkohol-mérgezéssel kapcsolatban a Pálinka Nemzeti Tanács arra hívja a figyelmet, hogy a mérgezést okozó szeszesital nem pálinka. A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében rögzíti, hogy a „pálinka”, „törkölypálinka” fogalmát az Európai Unió eredetvédelmi rendelete határozza meg. Eszerint a pálinka olyan gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
A pálinka 2004-ben kapta meg a név kizárólagos – magyar – használatát, azaz közösségi földrajzi árujelző oltalomban részesült. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban csak a Magyarország területén – az említett alapanyagokból és módon – készített párlatot lehet pálinkának nevezni.
A Pálinka Nemzeti Tanács hangsúlyozza azt is, hogy a Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között kerülnek előállításra, fogyasztásuk biztonságos.
Csehországban az elmúlt napokban több halálos áldozatot követelt az egyelőre ismeretlen helyszínen előállított, metil-alkohollal szennyezett szeszesital. MTI
Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!