Az vagy, amit megeszel!
A mai kutatások azt bizonyítják, hogy hiányoznak szervezetünkből az ásványi anyagok és a vitaminok. Ennek nem csupán az – az oka, hogy keveset fogyasztunk belőlük, hanem az is, hogy ha zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, azt már nagyon feldolgozott állapotban vesszük magunkhoz.
Ezzel nem is lenne semmi baj, hiszen így is viszünk rostanyagot a szervezetünkbe, amely szintén nagyon fontos, csak azt tudnunk kell, hogy hő hatására a vitaminok és az ásványi anyagok elbomlanak, tehát hiába mondjuk azt, hogy „Én sok zöldséget eszem”, nem értem miért hiányzik ez vagy az a vitamin, ásványi anyag a szervezetemből, ha azt nem nyersen fogyasztjuk, bizony kevesebbet ér.
Egyes kutatók azt mondják, hogy a napi tápláléknak legalább fele nyers kell, hogy legyen, s ez bizony nem kis feladat, de nem is megoldhatatlan. Az alábbiakban olyan zöldséglevek receptjét közöljük, amelyeknek napi fogyasztása jó irányba billenti a mérleget.
Naponta mindössze pár percet kell szánnunk rá, költségesnek sem mondható, s meg van a finom tízórai vagy uzsonna, arról már nem is szólva, hogy két decinyi folyadékot is bevittünk a szervezetünkbe, ami szintén nagyon fontos.
A leveket Én gyümölcscentrifugával préselem, de akinek nincs otthon ilyen konyhagépe, annak sem kell lemondania a fogyasztásáról, hiszen reszelővel lereszelve, s kipréselve egy gézkendőn ugyanúgy elkészíthető. A hozzáadott mennyiségek aszerint változnak, hogy melyik íz amit szeretünk, mert azt javaslom, hogy az a zöldség, gyümölcs domináljon benne, hiszen így bizonyára szívesebben fogyasztjuk. Egy a lényeg mindent bele, de csak nyersen, s ne használjunk sót és cukrot. A változatosságnak csupán a fantáziánk szabhat határt. Néhány kipróbált, kedvenc receptemet megosztom a kedves Olvasóval, amelyeket úgy válogattam össze, hogy az alapanyagok beszerzése ne jelentsen gondot, mert nem a különlegességekre törekedtem, hanem a minden évszakban beszerezhető, főként hazai termékekre. A fűszernövények is mind frissek, s nem szárítottak.
Váljék egészségünkre!
1. Ínyenc
2 db burgonya,
¼ db kelkáposzta,
2 db alma
1,5 cm gyömbér
2. Édes
2 db csicsóka,
2 db alma,
1 db fehérrépa
½ db karalábé
petrezselyem zöldje
3. Pikáns
2 db paradicsom,
¼ zeller,
2 db alma,
néhány levél majoránna, oregano
4. Zöld
2-3 db brokkoli virág,
2 db alma
1 db burgonya
5. Nyári
2 db sárgarépa
2 db alma
1 db paradicsom
¼ karalábé
6. Üde
½ uborka
2 db alma
1db fehérrépa
1 db gomba
pici gyömbér
7. Kedvenc
10 szem meggy/ saját fagyasztott/
2 db alma
2 cikk ananász
8. Friss
½ cukkini
2 db alma
1 db gyökér
1 db paszternák
1 snidling
9. Bátor
½ cékla
2 db sárgarépa
¼ káposzta
2 brokkoli virág
1 karfiol virág
½ paprika / csípős is lehet/
10. Érces
1 dl savanyított káposzta lé
1 db burgonya
pici gyömbér
1 cikk fokhagyma
11. Álom
1 db körte
1 db alma
1 szelet ananász
12. Tök jó
1 szelet patisszon
1 szelet padlizsán
1 szelet sütőtök
1 db alma
Orosz B.Erika