2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 486 HUF
Kezdőlap » Hírek » Kék-Hírek » A kéretlen láncfűrészes meg a többiek – Videóval!

A kéretlen láncfűrészes meg a többiek – Videóval!

A közelmúltban silány minőségű termékeket árusító külföldi házaló árusokat fogtak a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság Pálházi KMB irodájának munkatársai. A mindenféle engedély nélkül tevékenykedő és a szavatossági jogot hírből sem ismerő házalókkal szemben gyorsított szabálysértési eljárás lefolytatására került sor.

 

November 15-én a délelőtti órákban a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság két körzeti megbízottja lakossági bejelentés alapján ment ki Füzérradvány településre intézkedni, mivel ott négy román állampolgár engedély nélkül árusított. A házalókat a rendőrök igazoltatásukat követően – a motoros láncfűrészekkel, szőnyegekkel és egyéb ruházati termékekkel együtt – a füzérradványi körjegyző elé állították jogosulatlan kereskedelmi tevékenység szabálysértésének elkövetése miatt. A gyorsított szabálysértési eljárás során fejenként 30.000,-Ft pénzbírsággal sújtotta őket a jegyző, továbbá elkobozta teljes árukészletüket.

A szabálysértők a történtek után felocsúdva sérelmezték is a büntetést, mivel elmondásuk szerint már többször voltak Magyarországon pénzbüntetéssel sújtva, de azt még sosem fizették be. Mint mondták, ebből nekik még joghátrányuk nem keletkezett, viszont az árukészletük elkobzását nehezen viselték. Közölték is, hogy az említett környéken nem fognak többet árulni, mert így az már nem éri meg nekik.

 

Információs háttér – Bűnmegelőzési ajánlások a trükkös lopások megelőzésére

A  rendőrségi tapasztalatok alapján elmondható, hogy gyakran fordulnak elő olyan esetek, melynek során dörzsölt szélhámosok gyanútlan időseket fosztanak ki, szabadítanak meg gyakran utolsó fillérjeiktől. Hogy ez a jövőben minél kevesebbszer fordulhasson elő, kérjük, fogadja meg alábbi jó tanácsainkat – még akkor is, ha Ön éppen nem idős –, illetve adja tovább ismerőseinek is.

A trükkös tolvajok széles repertoárral rendelkeznek azokból az életszerű történetekből, amelyekkel egy-egy lakásba bekéredzkednek. Legtöbb esetben az idős személy/ háztulajdonos jóhiszeműségét és segítőkészségét használják ki a bűnözők.

Ne engedjünk a házba, lakásba házaló árusokat, hiszen jobb esetben csak silány minőségű bóvlit vehetünk tőlük borsos áron, rosszabb esetben azonban elemelhetik megtakarított pénzünket is. Fontos tudni, hogy az önkormányzatok a pénzbeli támogatásokat, segélyeket nem viszik házhoz a rászorultaknak, továbbá a különféle közszolgáltatók, mint például az áramszolgáltató soha sem személyesen juttatja vissza az esetleges túlfizetéseket, így legyünk gyanakvóak, ha valaki ezzel a mesével állna elő.

Gyanakodjunk, ha valaki azzal csengetne be, hogy nagyobb címletű bankjegyét szeretné felváltatni, és akkor is, ha vadidegen kéredzkedne be lakásunkba azzal az ürüggyel, hogy a mosdót szeretné használni, esetleg egy pohár vizet kér. A tél közeledtével számíthatunk ismét a kéretlen tűzifaárusok megjelenésére is. Ők a kialkudott megrendelést sokszor nem, vagy csak részben teljesítik, majd a megbeszélt ár többszörösét követelik a gyanútlan áldozatoktól, végső esetben a fenyegetőzéstől, tettlegességtől sem riadnak vissza. Ha ilyen helyzetben találnánk magunkat, ne habozzunk a szomszédok, vagy a járókelők segítségét kérjük.

A legfontosabb szabály, hogy idegennek, ismeretlennek sose nyissunk ajtót – még akkor sem, ha esetleg közös ismerősökre, rég nem látott rokonokra, esetleg a háziorvosra hivatkozik.

Ne bízzunk meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek, jómodorúnak tűnik. Ne tévesszen meg bennünket az elegáns ruha, szemüveg, aktatáska sem – hiszen a csalók gyakran a jómodor és a hivatalosnak tűnő külsőségek mögé rejtik valódi arcukat.

Amennyiben társasházban lakunk, ne engedjük a lépcsőházba azokat, akik azzal az indokkal kérik segítségünket, hogy valamelyik szomszédot keresik, csak az éppen nem felel a kaputelefon csengetésére. Ha a szomszéd akarja, majd beengedi látogatóit, ha pedig nincs itthon, vagy egyszerűen nem akarja beengedni őket, akkor szükségtelen, hogy idegenek bóklásszanak a lépcsőházban.

A ház, a lakás ajtaját még akkor sem szabad nyitva hagyni, ha az udvarban, vagy a ház körül vagyunk éppen, hiszen bárki észrevétlenül bemehet. Ugyanígy ne hagyjuk őrizetlenül azt a helyiséget sem, melynek ablaka nyitva van. A szúnyogháló nem véd meg a besurranóktól!

Ne hagyjuk a lakás, ház kulcsát az ajtóban, kapuban, még akkor sem, ha otthon tartózkodunk. Ha pedig elmegyünk otthonról, a kulcsot vigyük magunkkal, semmiképpen se hagyjuk a lábtörlő vagy a virágcserép alatt, esetleg egyéb biztosnak vélt helyeken, hiszen a besurranók, betörők mindenki másnál jobban ismerik ezeket a rejtekeket.

Fontos, hogy nagyobb összegű készpénzt ne tartsunk otthon, inkább tegyük bankba, takarékba. Az otthon tartott pénzt, ékszereket pedig sose vegyük elő idegenek jelenlétében, hiszen a rejtekhelyet kifigyelve, figyelmünket elterelve néhány pillanat alatt elemelhetik értékeinket.

És ami a legfontosabb: ha éjjel bármilyen gyanús zajt hallanánk, semmiképpen se nyissunk ajtót, inkább hívjuk a rendőrség 107-es vagy 112-es ingyenesen hívható segélyhívó számát.

 

Videó!

 

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

NAV: „Fekete bolt”
Közel kétszáz kiló fogyasztási dohányt, több mint száz karton cigarettát, hamis ruhákat és mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevet…
NAV: Illatozó alkatrészek
Az M5-ös autópálya Bács-Kiskun vármegyei szakaszán akadt fenn csaknem ezer üveg hamis parfümmel egy bolgár furgon. A szakértő közel 17 millió forintra…
NAV: Karóra ponyvázva
Csaknem hetvenmillió forint vagyoni hátrányt okoztak azok a hamis karórák, amelyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzü…

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp