2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Hírek » Hírek » Közös nyilatkozat:szerb-osztrák-magyar

Közös nyilatkozat:szerb-osztrák-magyar

Pintér Sándor belügyminiszter meghívására 2011. október 6-án Budapesten tárgyalt Johanna Mikl-Leitner osztrák és Ivica Dacic szerb belügyminiszter. A háromoldalú munkamegbeszélés célja a térséget érintő illegális bevándorlás, embercsempészet és emberkereskedelem elleni fellépés, valamint a határellenőrzés területén az együttműködés megerősítése, a közös intézkedések meghatározása volt.  A tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a problémára olyan megoldást kell találni, amivel egész Európa biztonságát megóvhatják.

Ennek keretében a felek közös nyilatkozatot írtak alá. A nyilatkozatban gyakorlati intézkedésekre tesznek javaslatot. Megerősítették, hogy fokozni szükséges a hatóságok közötti együttműködést a határellenőrzés és a migrációs igazgatás területein. Ennek keretében kiemelten fontos az elfogott illegális migránsok személyazonosságának hatékony felderítése, valamint a gyors, biztonságos és szabályszerű visszatérés elősegítése.

Megállapodtak arról, hogy a magyar-szerb határon való illegális átlépések felderítésébe szükség szerint bevonják az európai uniós ügynökségeket, így a FRONTEX-et (az Unió Határigazgatási Ügynöksége) és az EUROPOL-t (Európai Rendőrségi Hivatal). A felek hangsúlyozzák a szerb határőrök részvételének fontosságát a FRONTEX közös műveleteiben. A miniszterek támogatják osztrák határőr vendégtisztek fogadását a szerb-magyar határon.

A magyar és az osztrák miniszter felajánlotta további támogatását a szerb migrációs és menekültügyi rendszer továbbfejlesztéséhez.

A miniszterek megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják az uniós pénzügyi támogatások felhasználásának lehetőségét a közös intézkedések társfinanszírozásához.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp