2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Főételek » Hétvezér tokány (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)
9362-hetvezer-tokany-ki-kit-foz-le-receptbekuldo-verseny

Hétvezér tokány (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Hozzávalók 4 főre:

2 fej vöröshagyma,

3 evőkanál étolaj,

30 dkg marhalábszár,

30 dkg sertéscsülök,

 

1 nagy csirkemell (vagy 40 dkg fiatal borjúhús),

só,

késhegynyi pirospaprika,

1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors,

4-5 gerezd fokhagyma,

1-2 rozmaringág,

néhány szál friss kakukkfű

1 kicsi, hegyes zöldpaprika

3 evőkanál tejföl, vagy tejszín

 

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon fedő alatt megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. A marhahúst csíkokra vágjuk, a hagymás olajba forgatjuk, és erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen csak ellepje, majd lefedve, időnként megkeverve egy óráig pároljuk. A sertéscsülköt a marhahúshoz hasonlóan feldaraboljuk, és a marhahúsba keverve sóval, borssal megszórjuk. A rozmaring- és kakukkfűágról a leveleket lehúzzuk, apróra vágjuk, úgy hintjük a tokányba.

A fokhagymát megtisztítva, apróra vágva adjuk hozzá. Még egy órát együtt puhítjuk, majd a lebőrözött, kicsontozott, szintén csíkokra vágott csirkemellet (vagy borjúhúst) is belekeverjük, és az egészet puhára pároljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, kevés vizet öntünk hozzá. A végén egy-két evőkanál tejfölt keverünk bele, még néhány percig a tűzön hagyjuk, hogy a leve olyan sűrű legyen, mint a paprikásé. Tálalás előtt a kis, hegyes paprikát karikákra vágva a tetejére szórjuk, nokedlivel tálaljuk.

 

Sajnos a tokányokról azt kell mondani, hogy ma az étkezési divat peremén helyezkednek el. A tokányok a legősibb magyar konyhára emlékeztetnek. A pusztákon vándorló elődeink a húst kisujjnyi csíkokra, apró darabokra szelték, napon megszárították, majd vízzel, különböző őrleményekkel, magokkal felfőzve készítették el. A tokányok az évszázadok alatt finomultak a magyar konyha klasszikus ételeivé.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Tejszínes, gombás csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 15 dkg gomba, 1,5 dl (főző)tejszín, 1 kanál keményítő 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, kb. 2 dkg…

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!