2025. 10. 20. hétfő

Vendel

1 EUR 390 HUF
1 GBP 448 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Desszertek » Őszibarackkrémes mandulatorta (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)
9115-oszibarackkremes-mandulatorta-ki-kit-foz-le-receptbekuldo-verseny

Őszibarackkrémes mandulatorta (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

(Zila tortaformában) recept

hozzávalók 8 főre

Mandulás piskótához:

6 db friss házi tyúktojás

3 ek darált, pörkölt mandula

3 ek rétesliszt

6 ek kristálycukor

fél citrom reszelt héja

 

 

Krémhez:

2 ek finomliszt

2 dl házi tej

10 dkg Rama margarin

1 db őszibarack (hámozott, magvalt – télen befőtt is lehet)

20 dkg porcukor

14 db fodormenta levél

kis darab vanília (rúdból kb 3 cm velőt használtunk fel)

 

Díszítéshez:

5 dkg darált mandula

1,5 db hámozott, magvalt őszibarack   (14 cikk szeletet vágunk belőle)

12 db fodormenta levél a 12 szelethez és a középdíszhez 3 db fodormenta bóbita

10 dkg kristálycukor

 

Eszközök:

Zila 12 szeletes tortaforma

Tarant tortaleválasztó spray

 

elkészítés

 

Mandulás piskóta elkészítése:

A sütőt előmelegítjük.

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A tojások fehérjét keverőgéppel felverjük, a cukrot apránként hozzáadjuk, majd tovább verjük, amíg kemény fehérjehabot kapunk.

A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, illetve a darált, pörkölt mandulával elkevert réteslisztet.

A tésztához valókat óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön.

Egy lapos tepsibe helyezzük a Zila 12 szeletes tortaformát, és a Tarant tortaleválasztóval gyengén, egyenletesen befújjuk.

A tésztánkat a Zila fémkarika tortaformába töltjük, hogy a készítmény egyenletes legyen gyengéden rázogatjuk, majd elsimítjuk a tetejét.

A mandulás piskótánkat a Zila tortaformában a forró sütő középső részébe helyezve kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Ha kisült a tortánk tésztája, a tortaformából a kész készítményt egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikonforma ne sérüljön. A tészta felületét megszórjuk porcukorral, átfordítjuk, és a szilikonformát azonnal levesszük, egy lapos nagyméretű tányérra borítjuk.

 

 

 

Mentás őszibarackkrém elkészítése:

A 2 ek finomlisztet 2 dl tejjel 20 dkg porcukorral feltesszük főni. Keverés mellett addig főzzük, amíg sűrű lesz.

Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a margarint, habosra kikavarjuk.

Ehhez a krémhez keverjük a 2 fél hámozott, magvalt, apróra vágott őszibarackot és a megmosott, majd lecsepegtetett és apróra vágott fodormenta leveleket, valamint a kikapart vaníliavelőt. Jól kikeverjük a krémet.

Habzsákkal megtöltjük a tortaforma üregeit, szép egyenletesen, majd a megmaradt krémmel egy lapos tortakés segítségével a tetejét és az oldalát is áthúzzuk a tortánknak.

 

Torta díszítése:

Egy kis edényben kb. 5 perc alatt 10 dkg kristálycukorból és kevés vízből szirupot főzünk.

Beletesszük a barackszeleteket, megfordítjuk.

Majd a barackszeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen egy 5 percet szárítjuk. Egy vékony karamellréteg képződik rajtuk.

A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük.

A megtöltött, bevont tortánkat körben és a tetején is megszórjuk a darált mandulával, majd a közepére, és körkörösen ráhelyezzük az őszibarack szeleteket, a fodormenta leveleket, majd a fodormenta bóbitákat.

 

 

sütési hőfok: 180 °C

sütési mód: alul-felül sütés

tepsi mérete: 25 cm

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Almás süti
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt, 14 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 5 g sütőpor, 1 dl tejföl, 17 dkg zsír, vagy 20 dkg margarin Töltelék:…

További cikkek

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

kaik

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hallom, összevesztél a feleségeddel. Mi történt?
– Nem tudtunk megegyezni a nyaralással kapcsolatban.
– Hogyhogy?
– Én mindenképpen a Kanári-szigetekre akartam menni, ő meg mindenáron velem akart jönni.

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!