(Zila tortaformában) recept
hozzávalók 8 főre
Mandulás piskótához:
6 db friss házi tyúktojás
3 ek darált, pörkölt mandula
3 ek rétesliszt
6 ek kristálycukor
fél citrom reszelt héja
Krémhez:
2 ek finomliszt
2 dl házi tej
10 dkg Rama margarin
1 db őszibarack (hámozott, magvalt – télen befőtt is lehet)
20 dkg porcukor
14 db fodormenta levél
kis darab vanília (rúdból kb 3 cm velőt használtunk fel)
Díszítéshez:
5 dkg darált mandula
1,5 db hámozott, magvalt őszibarack (14 cikk szeletet vágunk belőle)
12 db fodormenta levél a 12 szelethez és a középdíszhez 3 db fodormenta bóbita
10 dkg kristálycukor
Eszközök:
Zila 12 szeletes tortaforma
Tarant tortaleválasztó spray
elkészítés
Mandulás piskóta elkészítése:
A sütőt előmelegítjük.
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A tojások fehérjét keverőgéppel felverjük, a cukrot apránként hozzáadjuk, majd tovább verjük, amíg kemény fehérjehabot kapunk.
A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, illetve a darált, pörkölt mandulával elkevert réteslisztet.
A tésztához valókat óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön.
Egy lapos tepsibe helyezzük a Zila 12 szeletes tortaformát, és a Tarant tortaleválasztóval gyengén, egyenletesen befújjuk.
A tésztánkat a Zila fémkarika tortaformába töltjük, hogy a készítmény egyenletes legyen gyengéden rázogatjuk, majd elsimítjuk a tetejét.
A mandulás piskótánkat a Zila tortaformában a forró sütő középső részébe helyezve kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Ha kisült a tortánk tésztája, a tortaformából a kész készítményt egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikonforma ne sérüljön. A tészta felületét megszórjuk porcukorral, átfordítjuk, és a szilikonformát azonnal levesszük, egy lapos nagyméretű tányérra borítjuk.
Mentás őszibarackkrém elkészítése:
A 2 ek finomlisztet 2 dl tejjel 20 dkg porcukorral feltesszük főni. Keverés mellett addig főzzük, amíg sűrű lesz.
Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a margarint, habosra kikavarjuk.
Ehhez a krémhez keverjük a 2 fél hámozott, magvalt, apróra vágott őszibarackot és a megmosott, majd lecsepegtetett és apróra vágott fodormenta leveleket, valamint a kikapart vaníliavelőt. Jól kikeverjük a krémet.
Habzsákkal megtöltjük a tortaforma üregeit, szép egyenletesen, majd a megmaradt krémmel egy lapos tortakés segítségével a tetejét és az oldalát is áthúzzuk a tortánknak.
Torta díszítése:
Egy kis edényben kb. 5 perc alatt 10 dkg kristálycukorból és kevés vízből szirupot főzünk.
Beletesszük a barackszeleteket, megfordítjuk.
Majd a barackszeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen egy 5 percet szárítjuk. Egy vékony karamellréteg képződik rajtuk.
A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük.
A megtöltött, bevont tortánkat körben és a tetején is megszórjuk a darált mandulával, majd a közepére, és körkörösen ráhelyezzük az őszibarack szeleteket, a fodormenta leveleket, majd a fodormenta bóbitákat.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 25 cm