hozzávalók 4 főre
Kb. 20 db-hoz:
40 dkg finomliszt
40 dkg rétesliszt
10 dkg cukor
4 házi tyúktojás
5 dl házi tej
20 dkg vaj
5 dkg élesztő
1 dkg só
1 citrom lereszelt héja
8 dkg mazsola
1 dl aszú (a mazsola főzéséhez)
Sütéshez:
étolaj
Tálaláshoz:
sárgabarack lekvár
porcukor
vaníliás cukor
elkészítés
A megtisztított, megmosott mazsolát 1dl aszúban felforraljuk, majd lehűtjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből (kicsit később) kemény habot verünk.
A többi hozzávalóból kelt tésztát készítünk az alábbi módon:
Kis langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk az élesztőt.
Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, majd hozzákeverjük a tojást, langyos tejet, 1 dl étolajat és a kristálycukrot. Mindezt picit megsózzuk és hozzáöntjük az élesztős tejet, jól összekeverjük galuskatészta állagúra. A lecsöpögtetett, megtörölt mazsolát és a reszelt citromhéjat a tésztába keverjük.
A kevert tésztát meleg helyen egy félóra hosszat kelesztjük a sütésig.
Amikor a tésztánk már megkelt a másfél-kétszeresére, hozzákeverjük a tojáshabot is.
Tarkedli sütőben vagy egyszerű serpenyőben kevés étolajat hevítünk, a tésztából pedig evőkanálnyi darabokat szaggatunk.
A kis fánkokat mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, majd rácsra tesszük, az olajtól lecsepegtetjük.
Sárgabarack lekvárral tálaljuk. Aki szereti, vaníliás- (és vagy) porcukorral megszórhatja a tetejét.