Hozzávalók:
1 kg kicsontozott pulykamell (4-6 szelet)
újhagymazöld (szárított hagymazöld)
1 cs Provence-i fűszerkeverék
10 dkg liszt
só
bors
1-1dl szőlőmagolaj
A sült túrórudacskákhoz:
25 dkg túró (félzsíros)
10 dkg vaj
3 tojás
10 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa
só
1dl szőlőmagolaj
petrezselyem
késhegynyi reszelt hagyma vagy snidling
A vörösboros szedermártáshoz:
30 dkg feketeszeder
3 ek cukor
reszelt narancshéj
őrölt fahéj
1 dl vörösbor
elkészítés
A pulykamelleket sütést megelőző este megmossuk, leszárogatjuk, 4-6 szeletre vágjuk, és bepácoljuk az alábbiak szerint: sózzuk, borsozzuk, majd az újhagyma zöldjével és a Provence-i fűszerkeverékkel elkevert szőlőmagolajba tesszük. Letakarva, hűtőszekrényben érleljük.
A pulykamell-szeleteket először lisztben megmártjuk, ezután kb. 180 fokra felhevített szőlőmagolajba tesszük, és 6-8 perc alatt, szép aranysárgára sütjük. (Figyeljünk arra, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai (így kevésbé szárad, s megőrzi ízeit), ezért a szeletek sütésénél először az egyik oldalt sütjük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is ugyanezt tesszük. A védőréteg kialakulását lassítja, ha a hús felülete vizes, ezért a korábbi besózás, vagy a pácolás nyomait a sütés előtt letöröljük.) A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, vagy papírtörlővel leitatjuk róla.
Sült túrórudacskák készítése:
A túrót, vajat, lisztet, hagymát, 2db tojást, és a sót összedolgozzuk, lisztezett deszkán, hüvelyknyi kolbászkákat formálunk belőle. 1db tojást felverünk.
A rudacskákat a felvert tojásba mártjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban pirosra kisütjük.
Vörösboros szedermártás készítése:
A szedret megmossuk, és a cukorral egy edénybe tesszük, felöntjük a vörösborral.
A reszelt narancshéjjal és őrölt fahéjjal ízesítve felforraljuk. A szedermártást az étel mellé kínáljuk.