hozzávalók 4 főre
Zsúrkenyerekhez:
1 kg finomliszt
3 dkg élesztő
2 dkg só
3 dkg cukor
5 dkg házi vaj
5-6 dl tej
1 tojássárgája (a kenyerek kenéséhez)
Töltelékhez (/ zsúrkenyér):
2 db keményre főzött tojás
10 dkg majonéz
1 közepes méretű zeller
1 db csemegeuborka
1 közepes méretű burgonya
4 szelet gépsonka
1 db alma
5 dkg vaj
2 szál apróra vágott petrezselyemzöld
elkészítés
Zsúrkenyerek készítése:
Az elmorzsolt élesztőt 1dkg cukorral, 1 evőkanál liszttel, 1dl langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, majd 10-15 percre meleg helyre tesszük, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat. A megkelt (felfuttatott) élesztővel és a 4-5 dl tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta felülete sima, befejezzük a dagasztást.
A tésztát meleg helyre tesszük letakarva, kb. 50 percig kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Lazán átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és henger alakúra formázzuk.
Ezután kizsírozott, lisztezett sütőlemezre helyezzük, 2-3 vágást teszünk mindegyiknek a tetejére és kb. 25 percig kelni hagyjuk. Langyos vízzel bepermetezzük, majd tojássárgája és tej keverékével lekenjük és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütőből kivéve kis időre letakarjuk a megsült zsúrkenyereket egy tiszta konyharuhával.
Töltelék készítése:
A felkockázott zellert ételízesítős vízben, a burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük.
A burgonyát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a zellert leszűrjük. Megvárjuk amíg kihűl.
Apró kockára vágjuk a kemény tojásokat, a csemegeuborkát és a megtisztított almát, gépsonkát, és a kihűlt zellerrel, a burgonyával, a petrezselyem-zölddel, és vajjal, valamint majonézzel összekeverjük.
Összeállítás:
Kettévágunk keresztben egy zsúrkenyeret, belsejét kikaparjuk, és a kenyeret megtöltjük a töltelékkel.
Eredeti formájára összeállítjuk a zsúrkenyeret, és alufóliába csomagolva, legalább egy fél napra hűtőbe tesszük.
Szeletelve kínáljuk.
Faragó család közös produkciója: Faragó Márta zsúrkenyér elkészítése, Taksár Ferenc receptleírás elkészítése, Faragó Zsolt zsúrkenyér megtöltése.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!