„A háromlapos süteményt a sűrű szilvalekvár és a mák harmonikus együttese teszi különlegessé”.
hozzávalók 4 főre
50 dkg liszt
17 dkg porcukor
15 dkg zsír
1 tyúktojás
1/2 csomag élesztő (2,5dkg)
2 csomag vaníliás cukor
1 pohár (1,5dl) tejföl
Töltelékhez:
30 dkg mák
15 dkg cukor
1 citrom héja
1 kis üveg szilvalekvár
víz
Tetejére :
Csokoládémáz
elkészítés
Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást.
A tésztát jól összedolgozzuk, három egyenlő részre osztjuk, legalább 2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.
A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük (vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg), hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat.
A három részre osztott tésztát kb. 25×35 cm nagyságú tepsi méretűre kinyújtjuk.
Az első lapot a tepsibe helyezzük úgy, hogy ne érjen a tepsi széléig, mert kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik .
Bekenjük szilvalekvárral és erre tesszük a mákos töltelék felét.
Ráhelyezzük a második tésztalapot és ezt is megkenjük lekvárral.
Végül a harmadik lappal beborítjuk.
Langyos helyen egy órát kelesztjük, aztán a tetejét megszurkáljuk és közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Kis szeletekre vágjuk, mindig annyit, amennyit elfogyasztunk.
Fóliába csomagolva sokáig eláll, ha nem esszük meg azonnal.