hozzávalók 4 főre
40 dkg spárga
20 dkg vékonyra szeletelt, húsos mangalica szalonna vagy kolozsvári szalonna
1db padlizsán
1db cukkíni
4 fej erdőszéli csiperke
1 db piros kaliforniai paprika
2 fej hagyma
só
fehér bors
kakukkfű
olívaolaj
Az öntethez:
4 dl joghurt
1 csokor kapor
1 kiskanál porcukor
csipetnyi só
elkészítés
A spárgasípokat grillezés előtt megmossuk, megtisztítjuk és a bütyköket levágjuk, majd harmadoljuk.
A padlizsánt és a cukkínit karikákra, a paprikát félbevágjuk, kicsumázzuk, majd ismét félbe vágjuk.
A hagymákat megtisztítjuk, majd félbevágjuk (kereszt irányban).
A padlizsánt kissé besózzuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy keserű ízét elveszítse. Lecsepegtetjük és megtörölgetjük.
A spárgasípokat egyesével szalonnacsíkokba tekerjük és felváltva a cukkínivel, padlizsánnal, paprikával, gombával és a hagymával a 4 nyársra ráhúzzuk.
Az elkészült nyársakat olívaolajjal megkenjük, majd borssal, sóval, kevés kakukkfűvel fűszerezzük.
Izzó parázs fölött forgatva lassan megsütjük.
Keverőtálba öntjük a joghurtot, és habverővel jól elkeverjük. Sóval, porcukorral, ízesítjük, végül hozzáadjuk a finomra megvágott friss kaprot is. A kapros joghurtos öntetet adjuk a nyársak mellé.
(Az elkészült nyársakhoz Gyuri sógorom kedvére sült burgonya köretet is tálaltunk:-). )
Bor ajánlat Szent György-hegyi olaszrizling
Szent György napi nyársak: a kíváló kardforgató napján, mi nyársakat forgatunk.
Megjegyzés:
1. Szent György napja ápr. 24.-e. E napot Európa nagy részében a tavasz kezdeteként tartották számon. A rómaiak e napon ünnepelték a Paliliá-t, amikor a pásztorok kiseperték az istállókat; meghintették vízbe mártott babérágakkal, és a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat s jószágukat. A tűzön a nyájat is áthajtották, maguk háromszor ugrottak át rajta, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A pásztorok áldozatot is mutattak be, majd kezet mostak a reggeli harmatban. Az egyház a legenda szerinti sárkányölő Szent György névünnepét tette erre a napra…