Hozzávalók: 25 dkg simaliszt; 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt; 25 dkg zsiradék (libazsír); 2,5 dkg élesztő; 1 bögre tej (1,5 dl) ; 3 db közepes méretű krumpli; 1 kávéskanál cukor; 2 kávéskanál só; 1 kávéskanál bors; 2-3 kávéskanál őrölt édes-nemes pirospaprika; 2 db tojás; napraforgó étolaj (sütőlemez kenéséhez).
Elkészítés: Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatom, és hozzáteszek egy evőkanál lisztet is. A közepes nagyságú krumplikat jól megmosom, majd a sütőbe téve megsütöm. A krumplik héját eltávolítom, és még melegen áttöröm krumplinyomóval.
Amikor a krumpli langyosra hűlt, hozzáadom az őrölt paprikát, a sót, lisztet, a margarint és 1 db tojást. Jól összedolgozom. Teszek hozzá tejet, hogy jól gyúrható legyen. Letakarva félreteszem langyos helyre kb. fél órára keleszteni.
Megnézem, hogy megkelt e. Miután megkelt a pogácsatésztánk, 1 cm vastagra kinyújtva egymás után összehajtogatom a következőképpen: alulról felfelé, felülről lefelé, balról jobbra, jobbról balra. Majd másfél cm vastagra kinyújtom, lisztezett sütőlemezre téve körülbelül fél óráig kelesztem, kiszaggatom. Felvert tojással megkenem a pogácsák tetejét.
Sütés: Otthon előmelegített sütőben közepes lángon kb. negyed óráig sütöm, ha átsül és kezd pirulni, mehet tovább nagyobb fokozaton. Az illatán és a színén látom, amikor kész. Sütés után kis időre letakarom a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!