hozzávalók 4 főre
Fánkhoz:
30 dkg főtt burgonya
30 dkg liszt
4 dl tej
1db tojás
2 dkg élesztő
3 dl olaj
só
Töltelékhez:
2-3 ek tejföl
20 dkg füstölt sonka
Áfonyás tormahabhoz:
2 ek frissen reszelt torma
2 ek áfonyalekvár
2 ek tejszín
elkészítés
A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a langyos tejben felfuttatott élesztővel és a tojással.
Megsózzuk, és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk.
Jól kidolgozzuk, és letakakarva, langyos helyre téve megkelesztjük.
Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére tejföllel elkevert, apróra vágott füstölt sonka halmokat teszünk, egyenlő távolságra.
Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket a közepére helyezve, kiszúrjuk.
Ezután langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.
Az áfonyás tormahabhoz az áfonyalekvárt összekeverjük a tormával, valamint a tejszínnel, és habverővel felverjük, a sonkás fánkok mellé kínáljuk.
Receptünk a Kalocsai Paprika Zrt. receptversenyére 2009-ben írtuk.
A recept megjelent a „Kalocsai, ahogy Én szeretem szakácskönyv ” 8. oldalán.
Recept fotó: Hajdrák Tímea