2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Desszertek » Házi sajtos pogácsa (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)
8912-hazi-sajtos-pogacsa-ki-kit-fz-le-receptbekuld-verseny

Házi sajtos pogácsa (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

hozzávalók

60 dkg finomliszt

25 dkg házi vaj

4 dl házi tejföl

2,5 dkg élesztő

1 kk cukor

0,5 dl házi tej

4 tojássárgája

2-3 dkg só

 

 

Tetejére:

1 db házi tojás

8-10 dkg reszelt sajt (pl. edami)

 

Tepsi kikenéséhez:

Vaj

 

elkészítés

Csöpögtessük le a tejfölt szitába helyezett tiszta tüllön keresztül, legalább 1-2 órán át.

A házi tejet langyosítsuk meg, majd öntsük egy bögrébe, keverjük össze a cukorral és az élesztővel, majd tegyük meleg helyre felfuttatni (10-15 perc) .

A vajat langyosítsuk fel szobahőmérsékletűre, majd a sajt kivételével keverjük össze a hozzávalókat.

Alaposan gyúrjuk át, míg pogácsatészta-masszát nem kapunk.

A kapott tésztát helyezzük kelesztőtálba, fedjük le, és legalább fél órán keresztül pihentessük.

Ezután lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a pogácsa alapanyagát, majd ismét helyezzük a belisztezett kelesztőtálba, ahol újból legalább fél órát pihentetjük.

Ismét nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a tésztát. Megint pihentessük fél órát, utána lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki.

Rácsozzuk be kb. 3 mm mélyen a tésztát egy kés segítségével, majd a 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk pogácsákat. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk, „sodorjuk”, majd tegyük azokat kivajazott tepsire.

Kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal. Rövid pihentetés után -kb. 15 perc- előmelegített sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat) aranybarnára sütjük. Az illatán és a színén látjuk, amikor kész.

Sütés után kis időre letakarjuk a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.

 

sütési hőfok: 170 °C

sütési mód: alul-felül sütés

Borajánlat: Hétszőlő Tokaji Furmint  2006, Hétszőlő Tokaji Hárslevelű 2005

 

Házi sajtos pogácsát készítettünk Ferenc nagymamájának receptje alapján. (Ebből az adagból 60 darab lesz.)

 

Pogácsakészítési javaslatok a férjem (Ferenc) nagymamája szerint:

 

A pogácsa állaga a lelke.

 

A pogácsa tésztája legyen hamvas és omlós, az íze kellemes, küllemre pirospozsgás és legyen réteges.

 

Az összetevőkre fordítsunk nagy figyelmet.

 

1. A házi tejfölt legalább 1-2 órával a sütés előtt kezdjük el lecsepegtetni, de még jobb, ha előző este elvégezzük a műveletet, mert így több savó csöpög ki belőle -ezáltal finomabb tejfölt kapunk.

 

2. A lisztet szitáljuk át, így több levegő kerül a pogácsába, amitől az omlósabb lesz.

 

3. Csak vajat használjunk! Lehet teavaj is, a margarin nem jó.

 

4. A tészta pihentetése legalább fél órán keresztül történjen, de több időt is rászánhatunk.

 

5. A pogácsák kiszaggatása után megmaradt tésztát újból gyúrjuk össze, és szaggassuk ki, mindaddig, míg az el nem fogy. Így kicsit keményebb tésztát kapunk, de ez a minőségen nem változtat.

 

Gyúrás, dagasztás:

 

1. A kényesebbek először robotgéppel dolgozzák össze a hozzávalókat (a bátrabbak ezt elhagyhatják), majd a kezünkkel gyúrjuk, formázzuk tovább a masszát, egészen addig, amíg a tészta összeáll, és könnyedén elválik az edény falától.

 

2. Később ezt a karizom-erősítő műveletet a lisztezett deszkán is megismételjük.

 

Rétegezés:

A tészta hozzávalóinak összedolgozása, összegyúrása és az első hosszabb idejű (40-60 perces) kelesztés után érdemes a pogácsatésztát háromszor áthajtogatni, így érhetjük el, hogy állaga leveles legyen.

 

Hajtogatás:

 

1. A tésztát téglalap alakúra hajtjuk, majd a két rövidebb oldalát behajlítjuk egymásra, először az egyik végét, majd rá a másik felét is. Így három réteget kapunk egymáson.

 

2. Letakarjuk, pihentetjük 15-20 percet, majd megint téglalappá nyújtjuk, és megismételjük a hajtogatást még legalább kétszer.

 

Rácsozás, szaggatás, sodrás:

 

1. A pogácsát 3-5 mm mélységben egy éles kés segítségével rácsozzuk.

 

2. A pogácsaszaggató mérete legalább 5 cm átmérőjű legyen, mert így sütés után is megérezzük a pogácsa belső finom ízeit.

 

3. Szaggatás után a pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk, „sodorjuk” , majd így tesszük azokat  a kivajazott tepsire.

 

Szép mosolygósra sütés:

Szép színe lesz a pogácsának, ha a sütés előtt megkenjük a pogácsák tetejét tojássárgájával vagy tojásfehérjével vagy egy egész felvert tojással, illetve egy egész felvert tojásban elkevert kevés tejjel.

 

„Az igazi pogácsa kemencében sütve a legfinomabb.”

Jó étvágyat hozzá!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Házi áfonyás palacsinta
Hozzávalók: A palacsinta tésztához: Hozzávalók (2-8 személyre): 25 dkg liszt 3 tojás 3 dl tej 1 evőkanál porcukor olaj vagy zsír …
Kókusz tekercs
Kókusz tekercs Egy rúdhoz: 20 dkg darált keksz 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor 1/2 dl rum 2 merőkanál kávé Krém: 7 dkg vaj 10 dkg…

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!