Hozzávalók
- 8 dkg liszt
- 4 dkg méz
- 25 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 2-2 késhegynyi ánizs, fahéj, szegfűszeg
- 2 dl víz
- 1 dkg szalakálé
Elkészítés
Vízben elkeverem a cukrot, majd szirupot főzök belőle. Habját leszedem és kihűtöm. A mézet, a tojásokat, a fűszerkeveréket, a szalakálét és 3 evőkanál lisztet habverővel jó alaposan kiverem, ehhez hozzáteszem a megmaradt lisztet, és a cukorsziruppal váltogatva eldolgozom. Félkemény, jól nyújtható tésztából cipócskát formázok, fóliába teszem, majd egy éjszakát a hűtőben tárolom. Másnap 4-5 mm vastagságúra nyújtom, kiszaggatom különböző alakú kiszúró formákkal, a tetejét pedig felvert tojással kenem meg. Kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütöm. A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, stb. illetve a színes cukorkákat a sütés előtt már ráteszem a tésztára.