2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Az év fagyija: házias vidámság
Az év fagyija: házias vidámság

Az év fagyija: házias vidámság

Az év fagyija: házias vidámságSzilvalekvárral és szilvapálinkával készült

Egyre nagyobb a szakmai érdeklődés a cukrászok különleges versengésének így a nyár elején, amikor a fagylaltkészítők bemutathatják kreativitásukat az Év fagylaltja versenyen, amit a napokban rendeztek meg a pestszentlőrinci Zila Kávéház-Krisztina Cukrászdában élénk érdeklődés mellett.

/Csuta Zsolt és felesége a serleggel/

Csupa vidámság volt az egész cukrászda, a kerthelyiséget ellepték a csicsergő gyerekek, akik nagy tölcsérekkel a kezükben futkároztak, közben fagylaltot nyaltak. Kedvükre szórakozhattak, mintha övék lett volna ez a nap – igazi gyermeknap -, pedig valójában a háttérben komoly munka folyt. Felnőttek mérettették meg magukat fagylaltkészítésből, ízekből. A hagyományos Év fagylaltja versenyt rendezték a Zilában egy hétfői napon, mégis a forgatagot tekintve ünnepnap volt a javából! Az országos rendezvényre 38 induló nevezett és Benke László Oscar-díjas mestercukrász ízes humorával konferálta az egésznapos eseményt. Még azok is kedvet kaptak a fagyi nyalásra, akik nem hívei a nyalánkságoknak…

Zila László a házigazda már ötödik alkalommal adott helyet az egyre rangosabb versenynek.

– Presztízsből is szívesen adunk helyet a rendezvénynek, ami egyébként igen nagy munkát jelent nekünk, hiszen két nap a készülődésé – mondta. – Ha látná, hogy mi folyik a háttérben, milyen logisztikát kíván az esemény, amelyen ennyien vesznek részt, és egyre rangosabb. Az alapanyagokat mindenki magával hozza. Három évvel ezelőtt mi vittük el a fődíjat.

– Örömünkre egyre nagyobb a szakmai érdeklődés a verseny iránt – vette át a szót Pataki János, a Magyar Cukrász Szövetség és Ipartestület elnöke. – Hogy milyen számomra a jó fagylalt? Kellemesen krémszerű legyen és fogyasztása közben ne legyen túl édes és hidegérzetű. Például az eperfagyi adja vissza a friss eper illatát. Nekem a függés és a sárgadinnyés ízű ízlik, és persze a győztes, a házi vidámság. Ezeket szívesen ajánlanám az én cukrászdámban is…

A fő díjat a házi vidámság, Csuta Zsolt kreálmánya nyerte.

– Fehércsoki fagyiból készült az alap, amit szilvalekvárral, agárdi szilvapálinkával és kis fahéjjal ízesítettünk – mondta a csákvári cukrászmester, aki jó helyre tette a szemét, dr. Hámori Anikó szemorvost nézte ki feleségnek, ő adta az otthoni légkört dicsérve a házi vidámság nevet. – A  fagylaltot nem a versenyre készítettem, hiszen már egy éve árusítjuk és a vendégeink nagy kedvence azóta is. Tulajdonképpen az ő, és a cukrászkollégák bíztatására neveztem be az országos versenyre. Büszke vagyok a fődíjra, amellyel az eredetiséget és a magyar házias alapanyagokat is díjazták. Szívesen kísérletezek, mert szeretem az újdonságokat…

A fagyi ünnepen jól járt mindenki, mert ingyen nyalhatta a „hideg nyalánkságot”. Meg is rohanták a pultokat kicsik és nagyok, sokan többször is fordultak. Volt egy ötven fős hátrányos helyzetű gyermekhad Pándról, akit vendégül láttak a Zila cukrászdában. Nem egy gyerek közülük most nyalt először fagylaltot…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!