Szilvalekvárral és szilvapálinkával készült
Egyre nagyobb a szakmai érdeklődés a cukrászok különleges versengésének így a nyár elején, amikor a fagylaltkészítők bemutathatják kreativitásukat az Év fagylaltja versenyen, amit a napokban rendeztek meg a pestszentlőrinci Zila Kávéház-Krisztina Cukrászdában élénk érdeklődés mellett.
/Csuta Zsolt és felesége a serleggel/
Csupa vidámság volt az egész cukrászda, a kerthelyiséget ellepték a csicsergő gyerekek, akik nagy tölcsérekkel a kezükben futkároztak, közben fagylaltot nyaltak. Kedvükre szórakozhattak, mintha övék lett volna ez a nap – igazi gyermeknap -, pedig valójában a háttérben komoly munka folyt. Felnőttek mérettették meg magukat fagylaltkészítésből, ízekből. A hagyományos Év fagylaltja versenyt rendezték a Zilában egy hétfői napon, mégis a forgatagot tekintve ünnepnap volt a javából! Az országos rendezvényre 38 induló nevezett és Benke László Oscar-díjas mestercukrász ízes humorával konferálta az egésznapos eseményt. Még azok is kedvet kaptak a fagyi nyalásra, akik nem hívei a nyalánkságoknak…
Zila László a házigazda már ötödik alkalommal adott helyet az egyre rangosabb versenynek.
– Presztízsből is szívesen adunk helyet a rendezvénynek, ami egyébként igen nagy munkát jelent nekünk, hiszen két nap a készülődésé – mondta. – Ha látná, hogy mi folyik a háttérben, milyen logisztikát kíván az esemény, amelyen ennyien vesznek részt, és egyre rangosabb. Az alapanyagokat mindenki magával hozza. Három évvel ezelőtt mi vittük el a fődíjat.
– Örömünkre egyre nagyobb a szakmai érdeklődés a verseny iránt – vette át a szót Pataki János, a Magyar Cukrász Szövetség és Ipartestület elnöke. – Hogy milyen számomra a jó fagylalt? Kellemesen krémszerű legyen és fogyasztása közben ne legyen túl édes és hidegérzetű. Például az eperfagyi adja vissza a friss eper illatát. Nekem a függés és a sárgadinnyés ízű ízlik, és persze a győztes, a házi vidámság. Ezeket szívesen ajánlanám az én cukrászdámban is…
A fő díjat a házi vidámság, Csuta Zsolt kreálmánya nyerte.
– Fehércsoki fagyiból készült az alap, amit szilvalekvárral, agárdi szilvapálinkával és kis fahéjjal ízesítettünk – mondta a csákvári cukrászmester, aki jó helyre tette a szemét, dr. Hámori Anikó szemorvost nézte ki feleségnek, ő adta az otthoni légkört dicsérve a házi vidámság nevet. – A fagylaltot nem a versenyre készítettem, hiszen már egy éve árusítjuk és a vendégeink nagy kedvence azóta is. Tulajdonképpen az ő, és a cukrászkollégák bíztatására neveztem be az országos versenyre. Büszke vagyok a fődíjra, amellyel az eredetiséget és a magyar házias alapanyagokat is díjazták. Szívesen kísérletezek, mert szeretem az újdonságokat…
A fagyi ünnepen jól járt mindenki, mert ingyen nyalhatta a „hideg nyalánkságot”. Meg is rohanták a pultokat kicsik és nagyok, sokan többször is fordultak. Volt egy ötven fős hátrányos helyzetű gyermekhad Pándról, akit vendégül láttak a Zila cukrászdában. Nem egy gyerek közülük most nyalt először fagylaltot…