Miskolcon rendezték meg az I. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékversenyt, amelyen Borsod, Nógrád és Heves megyéből nyolc csapat vett részt. A verseny célja volt, hogy a vendéglátóképzésben részvevő diákok lehetőséget kapjanak a már elsajátított tudásanyaguk gyakorlati bemutatására.
Az erőpróba lehetőséget adott a versenyzőknek, hogy saját tudásukat összevessék hasonló képzésben részesülő diáktársaikéval, a felkészítőknek, hogy tapasztalatot szerezzenek arról, hogy más oktatási intézmények milyen szinten tartanak az oktatásban.
A szakmai verseny névadója, Schnitta Sámuel neves gasztronómiai, vendéglátóipari szakember volt a maga korában. Volt a Hungária Szálló és a Dunapalota Ritz Szálló éttermi vezetője, ő nyitotta meg 1947-ben a New York kávéházat. Évtizedekig tanított is számos iskolai tankönyv szerzője. A Magyar Gasztronómiai Szövetség 1992-ben megalapította a Schnitta Sámuel díjat, most pedig hagyományteremtő céllal emlékversenyt indított az útjára a neves szakember emlékére.
A verseny témája a pünkösdi vacsora palócföldön volt. Mindegyik csapatnak erre az alkalomra kellett a menüt és italsort kell összeállítani, megteríteni, illetve számítógépes menükártyát szerkeszteni. Az ötfős csapatok két szakácsból, két pincérből és egy cukrászból álltak. A munkát szakemberek értékelték, nagyon sok szempontnak kellett megfelelni a csapatoknak. Fontos volt az étel kinézete, illata legalább annyira, mint maga az ízhatás. A régiós verseny első helyezettje képviselheti majd térségünket az országos döntőben, melyet Pécsett rendeznek meg október közepén.
– Sajó –