Valakinek az a több mint negyven kilós harcsa is az asztalára kerül az idei karácsonykor, amellyel Orbán Attila halértékesítő most a fotó kedvéért birkózik. Kapható a Tisza hídnál lévő Haláriumban ponty, csuka, keszeg, süllő, fogas, harcsa. Ilyenkor karácsonykor 10-12 mázsát is elad belőlük, bár mint mondja még csak egy éve nyitották az üzletet. Az év többi részében sokkal szerényebb az érdeklődés, nem vagyunk igazi halevő nemzet – mondja.Egykor Ő is halász volt az édesapja is, de most már vásárolja a halat.
Ő maga a harcsapaprikást kedveli a legjobban, de mint mondja a csuka töltve fenséges étek, ha valaki szereti ezt a határozott ízt. A receptet is elmondja, ahogy egy barátja készíti.
Töltött csuka recept:Hozzávalók: két kiló körüli csuka, tojás, zsemle, törött fehérbors, só, fokhagyma, petrezselyem.
A csukát úgy nyúzom meg, hogy a bőre sehol se sérüljön és egyben maradjon. A halhúst le kell szedni a csontokról, majd megdarálni az előzőleg vízben áztatott és gyengén kicsavart zsemlével és a fokhagymával együtt. A masszához hozzá kell adni a nyers tojásokat, és az összes fűszert, majd az egyik végén megtűzött halbőrbe óvatosan beletölteni a halas tölteléket. A nyílást összefogjuk hurkapálcával vagy fogvájóval. Az ily módon megtöltött halat annyi sós vízbe ki kell főzni, majd ott hagyni kihűlni és jól megdermeszteni. Karácsonykor is isteni étek!
Azért máshol is szétnéztem a halpiacon. Nagy a választék, de az árak nagyon különbözőek. Élő pontyot láttam 700 forintért, de 1000-ért is. A szeletelt, tisztított 1200-1800 ft. között mozog. A belsőség kilója 1000-1400-ig, a harcsa élve 1600-2200 ft-ig, de tisztítva szeletelve akár 2800 forintért is megy. A keszeg 450-650 forint között van. Az afrikai harcsa viszont 1200 és 1600 között mozgott. A busa 700-900 forint, a lazac viszont 1900-5000 forintig kapható.
Kép és szöveg: -obe-