Hozzávalók:
• 2 tojás
• 15 dkg cukor
• fél citrom
• 25 dkg köles
• ½ liter tej
• durvára vágott dió vagy mandula
• 4 db szép nagy alma meghámozva
• 10 dkg aszalt szilva félbevágva
Elkészítés:
A két egész tojást a fél citrom reszelt héjával és a cukorral jó habosra keverjük, majd a kapott masszát a megmosott kölessel, a tejjel és egy csipet sóval összedolgozzuk. Ha szükséges, hígíthatjuk még tejjel, a lényeg az, hogy egy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. Kb. ½ óráig pihenni hagyjuk.
Ezalatt egy közepes méterű (30×40 cm) jénai tálat kivajazunk, majd megszórjuk a durvára vágott dióval vagy mandulával. ezt szépen beborítjuk a vastagabb szeletekre vágott almával és a felezett aszalt szilvával, majd megszórjuk fahéjjal. Végül a gyümölcsökre öntjük a köleses masszát, és közepesen meleg sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.