Ötvenhárom csapat tárcsás, bográcsos ételekkel és 56 féle süteménnyel neveztek a sütés–főzés tudományában jártas baráti társaságok, hagyományőrző egyesületek az ország minden részéről az Alföld – Bükkalja Főzőversenyre, amelyet szombaton tartottak Emődön. – mint azt Poráczki András szervezőtől megtudtuk. Lehóczki István polgármester azt is elmondta, hogy : amíg a bográcsban rotyognak az ételek, egész napos kulturális program is szórakoztatja a helyi lakosságot és a nagy számban érkező vendégeket, akik természetesen megkóstolhatják a finomságokat.
A versenyt a polgármesteri hivatal melletti téren rendezték, immáron ötödször. Az ételeket a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakavatott zsűrije bírálta, akik között Csetneki László, és a „Két Opi”, Opóczki István és Sándor szerepelt. A versenyzők maguk biztosították a főzéshez szükséges nyersanyagot, a fűszereket és a kellékeket, a meleget tűzifa vagy gázpalack szolgáltatta. A szigorú zsűrizés szempontjai egyebek közt a következők voltak: a főzőhely kialakítása, az étel íze, állaga, a csapat egysége, a tálalás, a díszítés. A főzés időtartama maximum 3 óra volt. Egy órától sorban érkeztek a bírálók elé a gyönyörűen tálalt étkek. Az emődi pincegazdák csapata kitett magáért, mert dézsa és puttony tetején tálalta a „mustos pecsenyét, grillezett burgonyával, valamint a talicskás levest. A békéscsabaiak alföldi pikáns csülökpörköltjét az ecetes almapaprika levével öntötték föl, amitől persze még nem lett diétás étel, de nagyon ízletes. Az Eger-Felnémeti „Templomdombi Pincepáholy” csapata újra egy különlegességgel rukkolt elő ami „Ördögvér levesnek” neveztek el, mert fekete galuskával –kevesen csinálják ma már – készült, amelyben vér volt, s mint a séf mondta van benne velő-amely köztudottan a férfierő. A nyéki csapat grillezett tála már sok egészséges falatot is tartalmazott, így a juhtúróval töltött gomba és a padlizsán mellett a grillen sütött húst jóféle fűszerekkel ízesítették.
Fotó:OL