Sajtos ropogtatni való
Nincs is annál jobb, mint egy tikkasztóan meleg nyári nap után kiülni a teraszra, és egy pohár finom hűs bor mellett élvezni az esti langyos szellő simogatását. Egy ilyen nyáresti borozgatás alkalmával ötlött az eszembe, hogy egy valami még hiányzik. És mivel a hűtőmet szélesre tárva csak pár deka trappista sajtot leltem, letéve egy sajttál elkészítéséről, egy igen egyszerű és ízletes ropogtatni való mellett döntöttem.
• ½ kg liszt
• 25 dkg vaj
• pici só
• 10 dkg reszelt sajt + ugyanennyi a tetejére
• 1 doboz tejföl
• 1 tojás
A fél kilogramm lisztet alaposan összegyúrjuk a tejföllel, a 10dkg sajttal, a vajjal és egy csipet sóval, majd egy picit pihenni hagyjuk. Ebben a tésztában az a jó, hogy nagyon könnyen összeáll, és attól függően, hogy mennyi időnk van, akár egy egész éjszakát is pihentethetjük a hűtőben, és csak másnap sütjük ki.
Pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk. Én úgy szeretem, ha ropog, így alig pár milliméteresre hagyom, de ízlés szerint akár vastagabbra is hagyhatjuk. Természetesen ilyenkor tovább sül.
Kb. 3×3 cm négyzetekre vágjuk a tésztát, de bármilyen más méretre és formára is vághatjuk. Tepsibe tesszük őket, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, és kb. negyed óra alatt aranybarnára sütjük.
A ropogós sajt és a tejfölös-sajtos tészta kombinációja remekül harmonizál a bor kifejező ízével. És nem utolsó sorban tompítja az alkohol erejét…
Jó étvágyat!