2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megvan a Európai Unió Kulturális Öröksége Nagydíjának 2009-es hét nyertese
megvan-a-europai-unio-kulturalis-oroksege-nagydijanak-2009-es-het-nyertese

Megvan a Európai Unió Kulturális Öröksége Nagydíjának 2009-es hét nyertese

megvan-a-europai-unio-kulturalis-oroksege-nagydijanak-2009-es-het-nyerteseA gyöngyösi Mátra Múzeum a hazai első

Ma jelentették be az Európai Unió Kulturális Öröksége Nagydíjának / az Europa Nostra Díjak 2009-es hét nyertesének nevét. Az Európai Kulturális Örökség Díjak hivatalos díjátadó ünnepségén további 21 díjat adtak át a szicíliai Taorminában található Teatro Antico épületében.

A 10 000 EUR értékű nagydíjakat finnországi, görögországi, magyarországi, olaszországi, spanyolországi és egyesült királysági projektek kapták.

Beszédében Ján Figel’, az Európai Bizottság oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős biztosa kiemelte, hogy a kiválasztott projektek és az ezekben részt vevő emberek „megmutatták, hogy az örökség nem pusztán a múlt emlékeinek helyreállítását és megőrzését jelenti, hanem egyben közös örökségünknek a jelenbe való átmentését és mindennapi életünk részévé tételét is.

A nagydíjakat ő királyi fensége, Pilar de Borbón infánsnő, az Europa Nostra elnöke, valamint Ján Figel’ biztos egy megbízottja adta át. A díjak a helyreállítás, a kutatás és az oktatás terén elért kimagasló eredményekre, valamint az örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő teljesítményre helyezik a hangsúlyt.

Idén 24 országból összesen 138 pályázat és jelölés érkezett a különböző kategóriákban, és ezeket a helyszíneken független szakértők értékelték. Ezek közül választotta ki a legjobbakat a kulturális örökség díjak odaítélésére felállított négy zsűri valamelyike a közelmúltban lezajlott üléseiken. A projektek közül 28-at találtak díjazásra érdemesnek, és ezek közül hétnek ítélték oda a nagydíjat. A nagydíjak mindegyik nyertese 10 000 EUR jutalomban részesült.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…