2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Végigfőzték Európát
Végigfőzték Európát

Végigfőzték Európát

Végigfőzték EurópátA két Opi

A nagysikerű „Tardi Hurkafesztiválon” találkoztam a két Opival. Így ismeri Őket a szakma, és mindenki aki kicsit is jártas a gasztronómiában. Opóczky István /57/ és Sándor /53/ mesterszakácsok, akik már negyven éve azon igyekeznek, hogy a Kedves Vendégek kedvébe járjanak. A kisvendéglőtől a legelegánsabb szállodákon keresztül, a külhoni és a külföldi nagykövetségekig a két fős villásreggelitől kezdve a 800 személyes állófogadásig szinte mindenhol helyt álltak már, ebben a nem könnyű, de bevallásuk szerint nagyon szép szakmában.

– Volt honnan örökölnünk a szakma szeretetét, hiszen a Nagypapa is vendéglős volt, s Édesapánk a húsiparban dolgozott. – mesélik, amikor az indíttatásról kérdezem Őket.

– Nincs szakmai féltékenység kettőjük között? Hiszen István a bonni, bécsi magyar követségtől kezdve, elegánsabbnál elegánsabb helyeken, s most is a Brazil követségen teljesít szolgálatot, amíg Sándor inkább hazai éttermekben főz.

– Bár az életutunk meglehetősen különböző – mondja Sándor, – de ma is szívesen főzünk együtt.  Mert az úgy van, hogy besegítünk egymásnak. Ha Istvánnak egy-egy nagyobb rendezvényen kell bárhol főznie, akkor Én utazom, s nem hagyom cserben a bátyámat. Aztán a különböző hazai versenyeken, fesztiválokon is együtt zsűrizünk.

– Ilyen két avatott szakember bizonyára meg tudja nekem mondani, hogy ebben a szakmában miért van nagyobb sikerük a férfiaknak? Hiszen otthon mi asszonyok állunk a főzőkanál mellé, a férfiak csak úgy kedvtelésből főzőcskéznek, de a mesterszakácsok, a világhírű séfek között bizony nemigen találunk nőket?

– Talán pontosan ezért, mert otthon általában a nők főznek. De ezt kényszerből teszik, hiszen a családot el kell látniuk, mi pedig kedvtelésből, szakmaszeretetből alkotunk. – válaszolja Sándor. Mondjuk nálunk otthon is Én főzök.

– Én viszont nem, – veszi át a szót István. A feleségem és a lányaim is nagyon jól főznek, szívesen eszem a főztjüket, otthon nem én vagyok a konyhafőnök.

– Ha már így kicsit otthoni vizekre eveztünk, hagy kérdezzem meg melyik a kedvenc ételük?

– Én nagyon szeretem a birkát és a bárányt, – mondja Sándor. Kevés kerül belőle az otthoni asztalokra, mert a háziasszonyok úgy gondolják, hogy könnyű elrontani, pedig egyszerű az elkészítése, s páratlan az íze. Nekem szinte mindegy, – így István – csak egyszerű legyen. Minél egyszerűbb, annál finomabb, és azok elkészítéséhez kell az igazi jó érzék, és jó szájíz.

– A diplomáciának fontos része a vendéglátás: a hírekben gyakran esik szó a politikusok hivatalos látogatásai alkalmából rendezett munkaebédekről, díszvacsorákról, s a kevésbé pompás alkalmakkor is szerepe van a fehér asztalnak. Bizonyára nem könnyű az államfők, nagykövetek kényes igényeinek megfelelni. Ki állt elő a vendégei közül a legfurcsább, vagy akár leglehetetlenebb kéréssel?

– Nem nagyon volt ilyen a pályafutásom alatt. Az kétségtelen, hogy nagyon oda kell figyelni a vendégek összetételére, s arra, hogy mindig valami újat, változatosat nyújtsunk, ezért egy szakácsnak egész életében tanulnia kell. Tiszteletben kell tartanunk a vendégek vallási szokásait is, s a hagyományokat is.  

– István finomságaival elnyerte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Venesz József életműdíját, a Német Katonai Lovagrend Érdemkeresztjét és Bécsben az osztrák Szent Lélek Kék Szalagja rendet a népek közötti kapcsolatteremtésben szerzett érdemeiért. Tagja a Magyar Királyi Szakácsok asztaltársaságának, és a Fehérasztal Lovagrend mestere. A sok cím és díj közül melyikre a legbüszkébb?

– Mindegyikre büszke vagyok, hiszen úgy érzem, ezekkel öregbítem a magyar vendéglátás jó hírét, s kicsit a szakma diplomatája vagyok. De talán arra vagyok a leginkább büszke, hogy évek óta minden fesztiválra, versenyre meghívnak bennünket együtt zsűrizni, mert úgy érzem ezzel életünk gyümölcse érett be.

-obe-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!