2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Vikingek földjén

VIKINGEK FÖLDJÉN
NORVÉGIA, OSLO: 2014 ÁPRILIS HÓ
Írta: Kiss László
www.kisshajos.hu
www.royalmagazin.hu
„UTAZÁS”

 

Norvég airlinne

 

Airport Expressel

Tiszacsegére megérkeztek a gólyák, s elfoglalták megszokott fészküket. Számomra ez azt jelenti, hogy – szokásomhoz híven – nekem most el kell repülnöm valahová. Nem volt kérdéses számomra, hogy hová repüljek. Miután körbe utaztam a fél világot, lelkiismeret furdalást éreztem, ugyanis Európában van még egy ország, ahol az eddigiekben nem jártam.

Nem is tudom, hogyan maradhatott ki programjaimból ez az izgalmasnak ígérkező északi terület. Úgy gondoltam, hogy mielőtt leköltözöm a Tisza partjára, a Hortobágy szélére, a Dubaiban szívott forró levegő után belekóstolok a hideg északi környezetbe.

El is kezdtem a szervezéseimet a már jól bevált gyakorlat szerint. Szerencsémre találtam két napot április hónap végére, amikor hozzá jutottam a legolcsóbb jegyekhez, a norvég légi társaság honlapján. A szállodai szoba foglalása –áttanulmányozva az oszlói lehetőségeket- percek alatt megtörtént a „Booking.com” – nál. Megbízható, régi partnereim.

Ettől sokkal több időt vett igénybe a programok, illetve a látnivalók tanulmányozása. Természetesen nagy segítséget kaphatunk az interneten. Ki is használom minden alkalommal.

Északi utazásom első kellemes meglepetése már itthon, Budapesten ért. A TOKAJ IC. érkezése után, nem a megszokott útvonalakon közlekedtem a repülőtérre. Kipróbáltam a március 28-án átadott új M4. Metrót a Keleti pályaudvartól a Deák térig. Itt sokkal kényelmesebb az átszállás a 3. Metróra. Örülni tudtam annak is, hogy ismét gazdagodott egy újabb színfolttal szeretett fővárosunk, javítva ez által a közösségi közlekedést.

A 150 személyes norvég gépmadár tíz perc alatt befogadta 140 utasát. Nem voltam elégedett a körülményekkel. Szűkösnek találtam az ülőhelyeket, s nem voltak kényelmesek. Útközben többször eszembe jutottak a KLM és az American Airlines gépek kényelmi szolgáltatásai, s az ott tapasztalt főúri ellátások. Itt is kiosztották az étlapokat, de meglehetős borsos árakon kínálták nem túl választékos ételeiket és az italokat. Számomra mindez nem okozott gondot, hiszen csak két és fél órát tartott az út a Liszt Ferenc repülőtértől a Gardermoen Oszlói reptérig. A menetrendszerűséget, pontosságot viszont a javukra írtam. Kék ég alatt, a felhők fölött ragyogó napsütésben szeltük a levegőt. Annyi szórakozásom volt a magasban, hogy gyönyörködtem az alattunk elvonuló fehér gomolyfelhők játékában. Kellemes, napos idő fogadott a repülőtéren. Nem volt bőröndöm most sem, csak a megszokott kis hátizsákot csaptam a félvállamra. Így nem kellett várakoznom csomagokra, elsőként jutottam ki a húszpercenként induló expresszhez. Csak a VISA kártyát kellett behelyeznem a kártyaolvasóba, máris boldog utasként vártam izgalommal az indulást. 220 km/ó. sebességgel, tizenkilenc perc alatt futottuk be az 52 kilométeres távot az Oszlói Központi Pályaudvarig. Ilyen sebes vonaton, Magyarországon még nem ültem. 140 km/ó. volt a legnagyobb sebesség, amikor az Egyiptom részére készült ezüst vonatokkal végeztük a próbafutásokat, mint forgalmi kísérő. Párizs-Brüsszel között azonban már élvezhettem a sebességet. Olyan simán, zajmentesen siklott most itt a szerelvény a kitűnő pályán, hogy a sebességet nem lehetett érzékelni. Itt találkoztam először a norvég tájakkal. Fenyőerdő mindenütt, közöttük a szép nyírfák. Üdítő látvány volt!

 

 

Vigyázz! Harap!

image006

PÁLYAUDVARON

 

PU. ELŐTT

image008

PU. ELŐTT

image009

SZÁLLODÁM

Öt perces sétával elértem a CITYBOX szállodámat, ahol az első nagy kihívással találtam szemben magamat. Beléptem egy nagy üvegajtón, de tovább egy lépést sem tehettem. Rendkívül szokatlan módon, ebben a szállodában nem volt recepció. Ehelyett volt egy DROP BOX, amelyen keresztül a vendégnek kellett kiszolgálnia magát. Ilyennel még az életemben nem találkoztam! Elő a VISA kártyát, behelyeztem, s a monitoron megjelent a nevem és az e-mail címem. Azonnal le is emelte a számlámról az összeget, s kiadott egy mágnes kártyát, amellyel már beléphettem a hotel területére, s azzal már a liftet is használhattam, kinyithattam szobám ajtaját, s felkapcsolhattam a villanyt.

image010

OPERAHÁZ

Gyorsan elhelyezkedtem egyszemélyes kis szobámban, igyekezetem kihasználni a kedvező időjárást, a kora esti még világos órákat, hogy minél többet megismerjek a városból. Néhány perces séta után megpillantottam az operaház különleges épületét, amelyet már otthon alaposan tanulmányoztam. Különösen tetszett, hogy a vízpartra álmodták és építették meg alig hat évvel ezelőtt. Azt tapasztaltam, hogy a helybéli közönség nagyon megszerette, s igyekeznek is kihasználni a lehetőségeket, kellemes időtöltésre. Szabadon használhatják is kívül – belül díjmentesen minden elemét, kivéve a nézőteret. Csupa üveg, fából, carrarai fehér márványból épült operaházra büszkék is lehetnek a norvég, különösen az oszlói emberek. Egyetlen szívfájdalmam az volt, hogy néhány napos ott tartózkodásom alatt nem volt előadás. Ugyanúgy jártam, mint a milánói SCALA – val 2012.november 26-án, ahol a nyolcvanegyedik születésnapomat szerettem volna megünnepelni, de éppen akkor néhány napos szünet volt az operában.

image011

A SIRÁLYOKNAK IS KEDVELT HELY

image012

MŰVÉSZNŐVEL AZ OPERAHÁZ ELŐTT

image013

FÁBÓL, ÜVEGBŐL, FEHÉR

image014

CARRARAI MÁRVÁNYBÓL

Mindezeket szabadon, belépőjegy nélkül megtekinthettem. Nagyon sokan ki is járnak az operaház éttermébe, kávézójába, múlatni az időt. Tengerpart, jó levegő, kellemes környezet. Nagyon fájt a szívem, hogy éppen azon a napon – április hó 27-én 19.00 órakor – tartották a szünet utáni első előadást: DON GIOVANNI – t, amikor az én repülőm 18.35 órakor elstartolt Oszlóból.

Eltelve a csodálatos látvánnyal, bevetettem magam a norvégek fővárosába, hogy ismerkedjek az életükkel, körülményeikkel. Mindenek előtt a város gerincét képező fő utcájukat, a sétáló, bevásárló KARL JOHANS gate-t céloztam meg. A kora esti, vagy késő délutáni órákban, mint általában mindig, most is hömpölygött a tömeg. Párosával sétálgattak az emberek, kirakatokat nézegettek, de a legtöbben beültek valamely szórakozó helyre, étterembe, kávézóba, ahol még találtak szabad helyet. Zsúfolásig tele voltak ugyanis ezek a vendéglátó egységek. Mindenki a teraszon szeretetett volna helyet kapni, hogy együtt lélegezzen az utcai járókelőkkel. A bejáratoknál erre kijelölt személyek fogadták az érkezőket, hogy helyet tudjanak biztosítani. Amennyiben volt még szabad hely? Közben arra gondoltam, hogy nálunk, vajon mikor érkezünk el ilyen helyzetbe?!

image015

KARL JOHANS UTCA

image016

UTCAI ZENÉSZEK

image017

IRÁNY A KIRÁLYI PALOTA

image018

MEGTELT A TERASZ

image019

JELES SZEMÉLYISÉG A VÁROSBAN

image020

TERE-FERE

image021

PARLAMENT

image022

GRAND CAFE

image023

UTCAI ZENÉSZ

image024

GYÖNYÖRŰ PALOTA

image025

KIRÁLYI PALOTA

image026

ŐRSÉGVÁLTÁS

image027

VAN MÉG SZABAD HELY

image028

ALKONYODIK

image029

KEDVELT HELY A MODERN JAPÁN KONYHA

image030

HELYBEN VAGYOK

image031

FŰTÖTT TERASZ

image032

KONYHA

image033

VENDÉGRE VÁRNAK

image034

ESTE A KIKÖTŐBEN

image035

image008

ESTE LETT

image005

ESTI UTASOK

image003

NYUGOVÓRA TÉRT

image005

ÉJJELI VENDÉGEK

Érkezésem első napján rengeteg tapasztalatot szereztem. Fáradtságot nem ismerve, a délutáni, esti, sőt éjjeli órákban gyalogosan bejártam a belváros nagy részét, különös tekintettel a kikötőre, ahol igazán otthon éreztem magam a hajók, vitorlások között. Nagy élet folyik itt nem csak a nappali, de az éjjeli órákban is. Munka után kezdődik a társasági élet. Megtelnek az éttermek, bárok, kávézók, sörözők. Úgy tűnt számomra, hogy itt gondtalanul élnek az emberek, s megengedhetik maguknak, hogy munka után pihenéssel, szórakozással töltsék kellemesen szabad idejüket. A hölgyek is eljárnak a szórakozó helyekre barátnők vagy barátnő társaságában. Nem idegenkednek a férfiak társaságától. Úgy tűnt számomra, hogy könnyen barátkoznak is.

Ezt személyesen is megtapasztaltam egy korsó sör társaságában, amikor a közelemben ülő két szőke hölgy barátságos pillantásokat vetett felém. A fiatalabb, helyesebb hölgy még egy kacsintást is megreszkírozott huncut módon. Beszélgetést kezdeményeztek. Látták rajtam, hogy külföldi vagyok. Meg is kérdezték, hogy honnan jöttem. Örültek a magyarságomnak, mondván, hogy augusztusban Budapestre jönnek. Nagyon hosszú volt számomra ez a nap, de rengeteg élménnyel gazdagodva tértem haza, meglehetősen fáradtan a CITYBOX hotelbe, hogy az 504. szobában nyugalomra hajtsam öreg fejemet. Rövid idő alatt kipihentem az egész napi fáradtságot, repülést, vonatozást, városnéző sétát. Frissen ébredtem, s a reggeli torna után ismét nyakamba vettem a várost.

image004

NEMZETI SZÍNHÁZ

image004

SZÍNHÁZI KÁVÉHÁZ

Az oszlói GARDERMOEN repülőtérre érkezésem után első dolgom volt, hogy megvásároljam 72 órára, vagyis három napra az OSLO PASS jegyet, amellyel korlátlanul utazhattam valamennyi busszal, villamossal, metróval.
Első utam a városból a BYDGOY félszigetre vezetett a 30. busszal, hogy megtekintsem azokat a múzeumokat, amelyek bemutatják a vikingek által annak idején használt közlekedési eszközöket, hajókat.
Norvégiai utazásom egyik legfőbb célja volt, ezeket megismerni.
Rendkívül jó a közlekedési rendszere egész Oszlónak. Mind a busz, mind a villamos, mind a földalatti – metró – közlekedésére vonatkozóan ez a megállapításom.
A 30. busszal fél óra alatt kijutottam a félszigetre.
Azt tapasztaltam, hogy az oszlói közönségnek ez egy kedvelt kiránduló helye is.
Egymást érik a múzeumok, a rendkívül értékes gyűjteményeikkel.

image007

FRAM MÚZEUM

image003

AMUNDSEN HAJÓJA

image005

AMUNDSEN HAJÓJÁN

image004

TÁRSALGÓJÁBAN

image003

KON TIKI

image002

RAII.

image004

MICSODA LÁTVÁNY!

Gimnazista koromban olvastam a KON TIKI – NAPISTEN -expedíció útjáról írott nagysikerű könyvet, amit hetven nyelvre is lefordítottak.
Thor Heyerdahl néprajzkutató-, felfedező 1947-ben öt norvég és egy svéd társával 101 nap alatt tette meg tutajával a 8000 kilométeres utat.
Az expedícióról filmet is forgattak a könyv alapján, ami 1951-ben OSCAR díjat nyert.
A KON TIKI Múzeum vezetője kalauzolt a kiállításon, amit 1950 óta 15 millióan látogattak meg. Közöttük ott lehettem én is, aki számára mindez csak álomnak tűnt. Soha nem gondolhattam arra, hogy egyszer megláthatom és megérinthetem ezt a híres tutajt.
Külön élmény volt számomra, hogy bevezettek a vetítő terembe és egy tíz perces részt, bemutattak az OSCAR díjas filmből.

Ettől már csak az jelentett számomra nagyobb izgalmat, amikor megláttam, majd fel is mehettem Roald Amundsen – a sarkvidékek kutatójának – hajójára, aki elsőként érte el hajójával a Déli-sarkot 1911 decemberében.
Lehet e attól nagyobb megtiszteltetés egy – a hajózást kedvelő, szerető- embernek, hogy felmehet a fedélzetre, a kormányállásra, s megfoghatja a kormánykereket.
Gondolatban végig hajóztam a Csendes Óceánt, s szeltem a hullámokat a hatalmas hajótesttel.
Betekinthettem a gépházba a hatalmas motorok közé, a konyhába, a
legénység pihenő kabinjába, majd az izgalmaktól fáradtan lepihentem az elegánsnak tűnő „szalonban”.
Tanulmányoztam a Fram sarkkutató szkúner adatait is: 39 méter hosszú, 10 méter széles, merülése 4.6 m.! és 408 tonna a súlya.

image003

MODERN HAJÓ MAKETTJE

image005

TENGERÉSZETI MUZEUM

image005

LEHORGONYOZTAM

image003

HIÁBA VÁRNAK?

image003

ŐK IS VÁRAKOZNAK

image005

MEGJÖTT A KIS HAJÓ

image006

VISSZA OSZLÓBA

Oszló városháza előtt van az „AKER BRYGGE” vagyis a revitalizált kikötő.
Innen indulnak a 91.sz. kis hajó járatok Bygdoynes félszigetre.
Azt tapasztaltam, hogy nagy forgalom esetén kisegítő járatokat is beállítanak.
Kedveli ezt a lehetőséget az oszlói közönség, s igen nagy számban veszik igénybe.
Ezt tapasztaltam ott jártamkor is.
Rövidebb idő alatt kijutnak a félszigetre, mint a 30. busszal, és kellemesebb is az utazás.
Érdekes megjegyezni, hogy női matrózokat is alkalmaznak.
Megfigyeltem, hogy ügyesen, szakszerűen végzik munkájukat.
A kikötőbe érkezésemkor meglepődve láttam, hogy hosszú, kilométeres sorokban várakoznak az utasok olyan fegyelmezetten, mint ahogy azt San Franciscoban tapasztaltam egy alkalommal.

image004

BYGDOY FELÉ

image005

TÖMEGES FELSZÁLLÁS

image005

KILOMÉTERES SOROK VÁRAKOZNAK BEHAJÓZÁSRA

image004

RADHUSET – VÁROSHÁZA

image004

VÁROSHÁZA BEJÁRATA

image004

BELSŐ FALAK

image003

VÁROSHÁZA FRESKÓI

A városháza épülete vörös téglákból készült, de a környékén lévő szinte valamennyi ház ilyen anyagokból épült.
Naponta 10.00 és 18.00 óra között szabadon látogatható az érdeklődő közönség részéről.
Van is látogató bőven, s igyekszik mindenki az emlékezetes fotókat elkészíteni.
A filmezés engedélyezve van.

image005

image005

image005

image004

KILÁTÁS A HÁZBÓL A TENGERRE

image031

TULIPÁNOK A VÁROSHÁZA ELŐTT

image005

ELINDULTAM A KIKÖTŐBE

image006

ELŐKÉSZÍTIK A HAJÓT

image004

MEGÉRKEZTEK

image005

image005

ÉN IS MEGPIHENTEM

Miután kipihentem a délelőtti fáradozásaimat, eloltottam a szomjamat is egy korsó hideg csapolt sörrel igen hangulatos, kellemes környezetben, elindultam felfedezni Oszló egyik nagy látványosságát, a VIGELAND PARKOT.
Gusztáv Vigeland jeles művésze Norvégiának, aki 1600 szobrot és 1200 rajzot hagyott az utókorra.
A szobrokat – 200 darabot, 650 figurával – a Frogner parkban helyzeték el, amely a világ egyik legnagyobb szoborgyűjteménye.
A mester, halála után az egész munkásságát szülővárosára, Oszlóra hagyta.
Ez a park az oszlóiak egyik kedvelt kiránduló helye.
Látogatásomkor is nagyon sok család, kisgyermekekkel együtt élvezték a szabadban a jó levegőt.
A központi helyet a park legmagasabb pontján egy 17 méter magas gránit oszlop uralja.

image007

PARK BEJÁRATA

image004

GYERMEKES CSALÁDOK

image003

SZOBROK KÖZÖTT

image006

image004

SZÖKŐKÚT

image003

17 MÉTER MAGAS GRÁNIT OSZLOP: MONOLITH

image004

image004

SZOBORCSOPORTOK

image004

image006

SZOBROK KÖZÖTT

image006

image004

image004

SÍUGRÓSÁNC

A Vigeland Park után Oszló másik nagy nevezetességét akartam birtokba venni.
Az 1. sz metróval, egy átszállással a Nemzeti Színháztól fél óra alatt feljutottam.
A 417 m. tszf. magasságot nehezen küzdötte le a korszerű metró is.

Megláttam a norvégek büszkeségét, ahol 1952 – ben 7 arany, 3 ezüst és 6 bronzérem került a vitrinjükbe.
A 134 méteres síugrósánc körül 50 000 ember tud egyszerre örülni a versenynek.
Azt mondja a legenda, hogy a norvég gyermekek sítalppal a lábukon jönnek a világra.
Minden évszakban az egyik legkedveltebb kiránduló helye a város lakóinak.
Fel is vannak készülve a nagy vendégfogadásra.
Hogy miként, arról személyesen is igyekeztem meggyőződni.
A HOLMENNKOLLEN RESTAURANT megfelelő körülményeket tud biztosítani a vendégeknek.
Az étterem előtt – egy esztendeje – állandóan ég a békét jelképező láng.

image006

ÖRÖK LÁNG

image006

BELÉPTEM

image006

Leviziteltem az étteremben, a környékén, s megállapítottam a kiszolgálás kapcsán is, hogy ebben a hangulatos étteremben jól érezhetik magukat a vendégek.
Mindezekhez nem kell más, csak norvég fizetés!
Magyar keresetekhez – nyugdíjhoz különösen– nagyon drága.

image003

PANORÁMA A TERASZRÓL

image005

KÉNYELMES HELYEK

image005

KILÁTÁS A SZOBÁM ABLAKÁBÓL

A zsúfolt, pénteki egész napos program után jól esett a pihenés a kicsi szobámban.
A nyitott ablaknál beáramló friss levegőn elvégzett reggeli tornám után újjá születtem.
Ismét nyakamba vettem a várost, hogy a terveimnek megfelelően tudjak haladni.
Itt nem rohannak az emberek az utcán, kiegyensúlyozottak, árad a derű az arcukról.
Udvariasak és segítőkészek.
Annak ellenére, hogy a világ egyik legdrágább városa Oszló, elégedettnek látszanak, s van idejük és pénzük a szórakozásra is.
Természetes, hogy mindezt a megfelelő jövedelmüknek lehet betudni.
Délelőtti sétám során meg kellett állnom a közelemben lévő központi pályaudvar előtt, mivel nagyobb tömeget láttam a téren gyülekezni.
Kiderült, hogy nagy attrakcióra várnak.
Vállalkozó kedvű lányok arra vártak, hogy egy különleges szerkezettel a magasba repítsék őket.

image005

image007

image005

SIKERÜLT!

image004

OPERA HÁZ ELŐCSARNOKA

Az operának még Miskolcról küldtem egy e-mailt, hogy szeretném meglátogatni ezt a különleges építményt belülről is, tekintettel arra, hogy ott tartózkodásom alatt nem lesz előadás.
Olyan kedvező választ kaptam, hogy április hó 26 – án, szombaton 13.00 órakor angol nyelvű idegenvezetővel megismerkedhetem az operaház egészével.

image004

ESTHER AZ IDEGENVEZETŐM

Elmondta bevezetésként, hogy 105 milliárdba került az építkezés, s úgy alakították ki, hogy a nagy előadó teremben egy időben 1358 látogatót tudnak elhelyezni.
Bemutatta a munkahelyeket és a balett táncosok stúdióját is, ahol éppen gyakorlatoztak.
A színpadot a vasárnap esti Don Giovanni előadásra készítették elő,
amit én már nem láthattam haza utazásom miatt.

image005

AZ OPERAHÁZ ELŐTERE

image005

KERÉKPÁROSOK AZ OPERAHÁZ TETEJÉN

image004

PEZSGŐZŐ CSINOS HÖLGYEK AZ OPERA ELÖTT

image007

NAPOZÓK AZ OPERAHÁZ TETEJÉN

image005

KILÁTÁS AZ OPERÁBÓL A TENGERRE

image003

MŰHELYMUNKA AZ OPERÁBAN

image002

NÉZŐTÉREN A KÖZPONTI VEZÉRLŐ

image004

UTCAI ZENÉSZEK

image006

HANGULATKELTŐK A KIKÖTŐBEN

image007

LÁTVÁNY A KIKÖTŐBŐL

image007

AKERSHUS FORTRESS: ERŐD-KASTÉLY

image003

image003

ÉRKEZIK A HAJÓM JOHANNA

image003

OPRAHÁZ A HAJÓRÓL

image003

OLAF A KAPITÁNYUNK

image002

HAJÓ KÖTELEK KÖZÖTT

Oszló város szigetekből és erdőkből áll. Ebből adódik, hogy olyan egészséges, tiszta a levegőjük. Vigyáznak is nagyon rá.
Hozzá vannak szokva a vízi élethez.
Naponta bejárnak a munkába saját kis hajójukon, vagy a szigetek közt menetrendszerűen közlekedő elegáns, nagyobb hajókon.
Vannak, akik a szigeten töltik napjaikat, ott laknak állandó jelleggel.
Olyanok is vannak, akik csak hétvégi háznak, kirándulásra használják
csinos kis építményüket.
Nagy számban vannak kis horgásztanyák is, saját stéggel.
Abból lehet megállapítani, hogy jelen vannak e a mézeskalácsszerű kis házikójukban, hogy a hatalmas árbocon fel vonták e a norvég lobogót.
Ebbe az életkörülménybe szerettem volna bepillantani, ezért neveztem be egy hajóútra az OSZLÓ FJORDRA.
Felejthetetlen élményt jelentett ez a hajós túra, a látottak.

image004

ERDŐS PART SZAKASZ

image006

image004

image005

image003

OLASZ TÁRSASÁGOM

image004

JÓ AZ IRÁNY

image003

VERSENYTÁRS?

image004

image005

image005

image003

image002

image006

KEDVENC HÁZIKÓM

image003

image003

image006

image003

TALÁLKOZTUNK

image006

ELSZIGETELTEN

image004

SOKASÁG

image003

image002

BÚCSÚ OLAF KAPITÁNYTÓL

image003

MEGÉRKEZTÜNK

image003

EGYEDÜL

image003

TENGERPARTON

image004

A BÁRÓNŐVEL

image005

image004

KEDVES KÍNAI MOSOLY A LEKTER’NBEN

image005

image005

KEZDŐDIK A BULI DJ-VEL

image004

image004

MEGTELTEK A TERASZOK

image003

FOLK MÚZEUM

A vasárnap délelőttöt a Folk Múzeumnak szántam.
Szerettem volna megismerni a norvég ősök életkörülményeit.
Mivel foglalkoztak a hajózáson, halászaton kívül, milyen eszközöket használtak munkájukhoz.
Már az autóbuszon feltűnt, hogy milyen tömegesen látogatják a kiállítást.
Sok volt a külföldi turista is, de a kínai és japán vendégeken kívül nem lehetett megállapítani, hogy ki, milyen nemzetséghez tartozik.
Úgy tapasztaltam, hogy a helybéliek ezt a vasárnapot kirándulásnak is szánták.
A szabadtéri kiállításon megtapasztalhattuk, hogy milyen házakban élték le az életüket.
Természetes talán, hogy valamennyi ház, gazdasági épület, fából készült, hiszen erdőkben nagyon gazdag vidék.

A fő attrakciók bemutatására itt is csak a nyári hónapokban kerül sor,
június – szeptember hónapokban.

image005

image003

image003

image004

image004

image003

image005

image003

image004

image004

EZT VÁLASZTOTTAM

image003

image004

image006

image003

HAJÓVAL ELHAGYOM BYDGOYT

image003

EDVARD MUNCH MÚZEUM

Oszlói tartózkodásom utolsó óráit, a vasárnap délutánt Norvégia leghíresebb festőművészének, Edvard Munch munkásságának szenteltem, aki 1100 festményt, 4500 rajzot, 18000 grafikát és hat szobrot hagyott szülővárosának.
Meg is becsülik nagyon.
Külön épületet kapott, hogy jelesebb munkáit ott tudják bemutatni a művészetek iránt rajongó érdeklődőknek.
Vannak is érdeklődők nagyon sokan.
Úgy vigyáznak a múzeumban kiállított értékekre, hogy a repülőterekhez hasonló biztonsági ellenőrzések után lehet csak bejutni.
Akik egész napot szándékoznak itt eltölteni, azokról is gondoskodnak, nagyszerű vendéglátással.

image004

image003

image004

image005

image006

image003

SUGÁRZÓ NAP

Ennek a festménynek a hatása alatt indultam el a Munch muzeumból.
Ahogy kiléptem az épületből, a valóságban is szórta rám a NAP sugarait.
Boldog voltam, hogy sikerült minden tervem.
Norvégia volt az egyetlen ország Európában, ahol még nem jártam 82 esztendőm alatt.
Bepillantást nyertem a vikingek leszármazottainak életébe.
Külön élmény volt számomra látni a mai korszerű, hatalmas, elegáns hajókat, yachtokat, vitorlásokat.
Az itt élő embereknek ez az életformájuk.
Amíg legurultam a metróval a központi pályaudvarra, már a kanyargó Tiszára, a legszebb magyar folyóra gondoltam.
A 220 kilométeres expressz úgy kiröpített a reptérre, hogy gondolkodni sem volt időm.

image004

GARDERMOEN REPÜLŐTÉR

image004

IRÁNY BUDAPEST

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek