2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Utazás
  • »
  • Sokkal több külföldi turista választotta idén a Balatont

Sokkal több külföldi turista választotta idén a Balatont

Németajkú és V4-es országok kedvence a magyar tenger

Jól teljesít a külföldi vendégforgalom is a nyári főszezonban a Balatonnál, a németajkú és a visegrádi küldőországok turistái közül választották legtöbben pihenésükhöz a nemzetközi vendégek közül. A vendégéjszakák valamivel több mint negyedét töltik külföldi vendégek a térségben, ők adják a tóparti szálláshelyek bevételeinek közel egyharmadát. Nyár eleje és július közepe között közel 180 ezer külföldi vendég közel 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. A külföldi forgalom így 14%-kal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit.

Június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek a Balatonon, elérve ezzel a 2019-es év forgalmának 98,6%-át. A térségben a forgalom döntő többségét, 73%-át a magyar vendégek adták, azonban az országos trendeknek megfelelően nőtt a külföldi vendégéjszakák száma is.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) adatai szerint a június és november közötti időszakban a mediterrán térségbe várhatóan utazók száma máris 10%-kal csökkent a tavalyi évhez képest a klímaváltozással összefüggő problémák miatt. A Balaton ugyanakkor 22%-kal növelte külföldi vendégeinek számát, akik 2022-vel összehasonlítva már eddig 14%-kal több éjszakát töltöttek a tó térségében.

Legfontosabb küldőországunk turistái évről évre jobban kedvelik a Balatont. Az idei főszezonban is a németek vezetik a Balaton térségének küldőpiaci toplistáját, több mint kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek a tó partján, mint a lista ezüstérmesei, a csehek. A Magyar Turisztikai Ügynökség nyári külpiaci kampányának hatására sokan érkeztek Szlovákiából, Lengyelországból, valamint Ausztriából. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az is kiderül, hogy a német turisták közül például a legtöbben a szász (25%), illetve a bajor (17%) tartományból jöttek. A cseh vendégek közül a dél-morvaországi régióból (16%), valamint Prágából (13%), a szlovákok közül pedig a Nagyszombati és a Nyitrai kerületekből (32, ill. 25%) érkeztek a térség szálláshelyeire. A külföldi vendégek közül leginkább a középkorúak kedvelik a Balaton csodás tájait.

A legnagyobb növekedést a kínai és horvát forgalomban mérték a térségben. Kínából közel meghétszereződött a vendégéjszakák száma, és az Adria-parti országból érkezők is majdnem megkétszerezték a Balatonnál töltött éjszakáik számát a 2022-es főszezonhoz képest. A legnagyobb arányban Révfülöp, Hévíz és Vonyarcvashegy szálláshelyein fordultak meg nemzetközi utazók, mindhárom településen a vendégéjszakák több mint fele tőlük származott. A csehek kétharmada a négycsillagos szállodákat részesítette előnyben és a szlovák turisták is jellemzően a négy, illetve háromcsillagos hoteleket választották. A német vendégek a magán- és egyéb szálláshelyek után a szállodákat keresték előszeretettel.

A magyarokhoz hasonlóan a külföldi látogatók körében is a siófoki Aranypart szabadstrand, a zalakarosi fürdő és a Tihanyi Bencés Apátság és környezete volt a legnépszerűbb. Ezeken a helyszíneken másfélszer annyi külföldi fordult meg, mint tavaly ilyenkor.

Az előttünk álló nyári szezonra az NTAK-ban látható 1,1 millió vendégéjszaka-foglalás 31%-a külföldiektől származik, melyekből legnagyobb mértékben Siófok és Hévíz részesülhet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek