2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Utazás
  • »
  • Külföldi nyaralás: átlagosan 16 ezer forintot költöttek a magyarok

Külföldi nyaralás: átlagosan 16 ezer forintot költöttek a magyarok

Megjelent a KSH Nemzetközi utazások, 2021. III. negyedév című kiadványa

 4,6 millió alkalommal utaztak külföldre a magyarok idén július és szeptember között. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Horvátországba látogattak, átlagosan három napot töltöttek külföldön, fejenként és naponta általában 16 200 forintot költöttek. Mindeközben külföldről 15,2 millió utazást tettek hazánkba, az idelátogató külföldiek összesen 542 milliárd forintot költöttek nálunk ‒ derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Nemzetközi utazások, 2021. III. negyedév című kiadványából.

 

4,6 millió alkalommal utaztak külföldre a magyar állampolgárok 2021 III. negyedévében, július és szeptember között. 32 százalékkal többször, mint a járvány által érintett, egy évvel korábbi időszakban, ám 2019 III. negyedévéhez viszonyítva a kiutazások száma így is 40 százalékkal visszaesett. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Horvátországba látogattak, az utazások 58 százaléka ezekbe az országokba irányult. A magyarok átlagosan három napot töltöttek külföldön, fél nappal többet, mint egy évvel korábban.

 

A külföldre utazó magyarok folyó áron 226 milliárdot, fejenként és naponta átlagosan 16 200 forintot költöttek, ami több mint negyedével meghaladta az egy évvel korábbit. Az egy napra jutó költés a 2020., illetve a 2019. III. negyedévinél is magasabb volt. A megnövekedett utazásszám mellett jelentősen nőtt a tartózkodási idő is (+57 százalék), ami az átlagos árszínvonal-növekedéssel együtt tekintélyes költésnövekedést eredményezett (+91 százalék). A kiadások növekedése leginkább a Horvátországban nyaralókat érintette, de jelentősek voltak az Ausztriába és Görögországba látogatók költései is.

 

Külföldiek 15,2 millió utazást tettek hazánkba ugyanezen időszak alatt. A látogatások száma az előző év azonos negyedévéhez képest 41 százalékkal nőtt, de a 2019. III. negyedévinek csupán a 70 százaléka volt. A beutazók Magyarországon eltöltött ideje 34,7 millió napra nőtt, ami negyedével meghaladta az előző évit. A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan hét napot töltöttek itt, az előző évi azonos időszakinál 7,4 százalékkal kevesebbet, de a két évvel korábbinál 13 százalékkal többet.

 

A hazánkba látogató külföldiek 2021 III. negyedévében folyó áron 542 milliárd forintot költöttek, az előző év azonos időszaki értéknél 42 százalékkal többet (a 2019. III. negyedévi külföldi kiadások 65 százalékát). A legtöbbet (87 milliárd forintot) a Németországból idelátogatók költötték, kétötödét üdülési célú utazásokon, közel egyötödét a saját ingatlan látogatásához kapcsolódóan. Az Ausztriából érkezők 71 milliárd forintot fordítottak a zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódó kiadásokra, ebből is nagy arányban vásárlásra, valamint fogászati szolgáltatásokra.

 

A Nemzetközi utazások, 2021. III. negyedév című kiadvány a KSH honlapján elérhető: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nku/20213/index.html

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek