2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Utazás
  • »
  • Booking.com botrány: Ezért lehet jobb a közvetlen foglalás

Booking.com botrány: Ezért lehet jobb a közvetlen foglalás

Nem csak anyagilag lehet kedvezőbb, ha a szállásadónál foglalunk

A nemrégiben kirobbant booking.com botrány sokak szemét felnyitotta arra, hogy mennyire fontos a közvetlen foglalások előnyeinek megértése. A botrány nem csak a szállásadókat érintette, hanem a vendégeket is, akik a közvetítőkön keresztül foglaltak szállást. De mi is történt pontosan, és hogyan érinti ez a vendégeket?

A Booking.com, mint egyik legnagyobb nemzetközi szállásszervező cég, hetek óta óriási összegekkel tartozik partnereinek. Sok szállásadó jelentős összegeket veszített, és a kifizetések késése miatt anyagi nehézségekkel küzdenek. A cég a fizetési rendszer karbantartására hivatkozva késlelteti a kifizetéseket, ami komoly bizalmi válságot okozott a szállásadók és a vendégek között.

Tóth Mihály, a Club Tihany Resort marketing vezetője a következőket nyilatkozta: „A vendégeink közel egyharmada érkezik közvetítőkön keresztül, amely egy jó arány a teljes vendégforgalmunkat nézve. A minket választó évi 40.000 vendégből így közel 13.000 fő érkezik a booking.com vagy a szallas.hu felületeiről.” Ez a szám jelentős, és rámutat arra, hogy mennyire fontos a közvetítők szerepe a szállásadók számára.

Ugyanakkor Tóth Mihály hozzátette: „A weboldalunkon közvetlenül foglaló vendégek több kényelmi szolgáltatás közül is választhatnak, amellett, hogy árgaranciát vállalunk arra, hogy a teljes szobakínálatból nálunk találják mindig a legjobb árakat. Nagyon fontosnak tartjuk azonban, hogy a vendégeink minden esetben azt érezzék, hogy szeretettel látjuk őket. Ezért mindenki számára díjmentesen elérhetőek az animációs programok, az esti zenés műsorok, és a színpadi események egyaránt.”

Nem csak anyagi előnyei lehetnek

A közvetlen foglalások előnyei tehát nem csak anyagiak, a vendégek ugyanis ezáltal közvetlen kapcsolatot létesíthetnek a szállásadóval, ami lehetővé teszi az esetleges félreértések elkerülését, valamint különleges kérések vagy módosítások gyors és rugalmas kezelését. Ezen kívül a közvetlen foglalások gyakran különleges ajánlatokhoz vagy extra szolgáltatásokhoz is hozzáférést biztosítanak, amelyek nem érhetők el a közvetítőkön keresztül.

Nem az első eset

Nem ismeretlen a helyzet, hogy egy nagy nemzetközi utazásszervező cég bajba kerül, és ezzel megkárosítja a partnereit. Az egyik legjelentősebb példa erre a Thomas Cook, amely a legrégebbi brit utazási iroda volt. Több százezer utast érintett, amikor 2019-ben azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét. Az 1841-es alapítású, megszűnésekor 178 éves cég a világ legrégebbi utazási irodájaként volt ismert, és világszerte több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztatott.

„A Thomas Cook a mi szállodánk felé sem tudott elszámolni, így a mai napig több tízmilliós rendezetlen helyzetet hagyott maga után. A mostani, és az akkori helyzet is mutatja, hogy attól, hogy nagy és nemzetközi egy utazásszervező, az még nem garancia arra, hogy nem hozza nehéz helyzetbe az utasokat és a szállásadókat, ugyanis mi akkor is kiszolgáljuk a vendégeinket, ha nem érkezik be a partner felől az általuk befizetett összeg.” – mondta el Tóth Mihály.

A most zajló booking.com botrány a marketing vezető szerint rávilágított arra, hogy mennyire fontos a közvetlen foglalások előnyeinek megértése és kihasználása. A szállásadók és a vendégek egyaránt profitálhatnak a közvetlen foglalásokból, és elkerülhetik a közvetítőkön keresztüli foglalásokkal járó kockázatokat és korlátozásokat. A jelenlegi helyzet tanulságai remélhetőleg hozzájárulnak a szállásadók értékesítési stratégiáinak újragondolásához és a vendégek tájékozódásához a legjobb foglalási lehetőségekről.

XXX

Több ezer szálláshelyet lehetetleníthet el a Booking késedelmes fizetése

Az MTÜ kérdőíve szerint a válaszolók 26%-ának már több mint egymillió forinttal tartozik az oldal

Budapest, 2023. augusztus 08. ‒ A Magyar Turisztikai Ügynökség kérdőívvel méri fel a Booking.com késedelmes fizetésének hatásait a szálláshely szolgáltatók körében. Az eddig beérkező csaknem 6 ezer válasz alapján minden második szolgáltatót érint a fennakadás, leginkább a főként családi vállalkozások által működtetett magán és egyéb szálláshelyeket. A helyzet kritikus: minden második szállásadó problémát tapasztal az oldal működésében már több mint egy hónapja, és az érintettek 80%-ának a mai napig nem utalta át a globális szálláshelyközvetítő oldal az elmúlt hetek szállásdíjait. Sőt, a válaszolók 34%-a azt jelezte, hogy a rendszer szerint nekik van tartozásuk az oldal felé. Az MTÜ a sérelmet szenvedett szolgáltatók támogatására jogsegély szolgálatot indít, és egyeztetést kezdeményez az érintett hatóságokkal.

Az online szállásfoglaló platform pénzügyi rendszerének nyári karbantartásra hivatkozva a Booking előzetesen közleményben tájékoztatta a szállásadó partnereit az utalások várható csúszásáról és a megszokott fizetési ütemezés július 27-e utáni helyreállításáról. Bár azóta indultak a Booking.com részéről tranzakciók, a határidőt követően továbbra is akadozó ügyfélszolgálatról és késedelmes fizetési teljesítésről számolnak be a szállásadók.

Az ügynökség a probléma mélységének feltárására augusztus 4-én, pénteken kérdőíves felmérést indított a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban regisztrált szálláshelyek körében, amelyet eddig közel 6000-en küldtek vissza kitöltve, túlnyomó többségben (79%-ban) családi vállalkozásban üzemeltetett magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek. Az eddigi válaszolók közel felének működését nehezíti a fennakadás, 80%-a azt sérelmezi, hogy a szállásdíjat a mai napig nem kapta meg a szállásközvetítő cégtől.

„Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egy olyan ágazatban, amelyben az értékesítés mára nagyrészt az online térben zajlik, az egyik meghatározó multinacionális szereplője épp a kisvállalkozókkal szemben próbálja érvényesíteni erőfölényét, és ezzel családok ezreinek megélhetését veszélyezteti. Ráadásul teszi ezt éppen a főszezonban” – jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke. Hozzátette: az MTÜ egyeztetést kezdeményez a témában az érintett hatóságokkal, a bajba jutott vállalkozások számára pedig jogsegély szolgálatot indít. A károsultak kérdéseit a jogsegely@mtu.gov.hu e-mail címen fogadják.

Az MTÜ által indított felmérésben eddig 2 290 vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy tartozik neki a szállásközvetítő cég.  Mindössze 5% válaszolta azt, hogy ez az összeg 100 ezer forint alatti, míg 30%-nak 100-500 ezer forint közötti összeggel tartozik, 28%-nak 500 ezer és 1 millió forint közötti összeggel, 26%-nak viszont 1 millió feletti összeget nem utalt még el az online platform. Megdöbbentő visszajelzés volt továbbá az is, hogy 34%-nál a rendszer nem a késedelmes fizetést jelzi, hanem tartozást az oldal felé. Mindössze 15% volt annyira szerencsés, hogy jelentős csúszással ugyan, de megkapta a szállásdíjat.

Az érintettek közel fele nehezményezte azt is, hogy a kifizetési határidő folyamatosan változik a felületen. A felmérés kiterjedt a tájékoztatás módjára is: a válaszolók 25%-a nem kapott semmilyen tájékoztatást, és ami szintén eléggé kifogásolható, hogy 25%-uk visszajelzése szerint a probléma kapcsán a Booking ügyfélszolgálata egyáltalán nem tudott segíteni. A szolgáltatók válaszait még 2023. augusztus 11-ig várja az ügynökség.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …