2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF

Az őszi vezetést nehezítő tényezők

Mostanra javában olyan idők vannak, amik komoly kihívásokkal szembesítik az autósokat. Ebben az évszakban sokkal több veszélyhelyzetet teremtő tényező rejtőzik a természetben és a városi vezetésben egyaránt.

 

 

 

A következő cikkben összegyűjtöttük, mik azok, amiknek kiemelt figyelmet érdemes szentelned, ha balesetmentesen szeretnéd átvészelni a hidegebb időszakot is.

 

Járókelők és megnövekedett forgalom

 

Az ősz alapvetően nagyobb zsúfoltságot hoz a városi közlekedésbe, hiszen a diákok újra elkezdenek iskolába járni, és sokukat ilyenkor még a szüleik fuvarozzák. A hidegebb, esősebb időszakokban pedig sokkal többen gondolják úgy, hogy érdemes a gyaloglás helyett autóba ülni. Emiatt lényegesen több és nagyobb dugó alakul ki a városokban. És erre jön még rá nehezítő tényezőként, hogy a gyalogosok is egyre figyelmetlenebbek. A hidegben sokan sietnek, az öltözetük (például nagy csuklyák) miatt beszűkült látókörük okán pedig sokkal kevesebb körültekintéssel lépnek le a járdáról, vagy indulnak el a zebrán.

 

Hamarosan nálad is aktuális lesz a kötelező biztosítás frissítése? Keresd fel az Allianz Hungária weboldalát, és kösd meg online a biztosításodat a jövő évre!

 

Lehullott levelek

 

Az ősz már jó ideje tart ugyan, de a levelek még mindig nagyon sok helyen tornyosulnak az utakon és az utak mellett. Ezek az utakat is kimondottan csúszóssá tudják tenni, de nagyobb mennyiségben remekül el tudják takarni az olyan úthibákat is, amik akár nagyobb károkat is okozhatnak az autóban vagy annak tengelyében, futóművében.

 

Rendszeres guminyomás-ellenőrzés

 

A nappali és éjszakai hőmérsékletek közötti nagy különbségek miatt a gumi folyamatosan hőtágulásnak, majd zsugorodásnak van kitéve. Ez pedig hosszú távon annak elöregedését segíti elő. Ha folyamatosan alacsonyabb nyomású gumival autózol, mint ami az ajánlott lenne, akkor a gumi kiszálkásodhat, ami pedig komoly baleseteket is előidézhet.

 

Ellenőrizd tehát rendszeresen a guminyomást, hogy biztonságban tudhasd magadat és a szeretteidet az utazás során!

 

Fagyok

 

Már túl vagyunk az első fagyokon, saját bőrünkön tapasztalhattuk idén is, mennyi bosszúságot jelenthet az alacsony hőmérséklet. Mindig távolítsd el az ablakokról a ráfagyott nedvességet, hogy semmiképpen ne zavarhasson majd a kilátásban és a vezetésben sem. A fagyok miatt az utak is sokkal csúszósabbak lehetnek, főleg, ha ez esetleg egy ilyenkor megszokott ónos esővel is párosul. Ez akár 1 óra leforgása alatt olyan jégpáncélt tud előidézni, ami igen megfontolt és óvatos vezetést követel, ha szeretnéd baleset nélkül elérni az úti célodat.

 

Korlátozott látási viszonyok

 

Ősszel sokkal jellemzőbb a ködös időjárás nappal, ráadásul a sötétedés is egyre korábban várható. Fontos, hogy alkalmazzuk a látni és látszani elvet, szóval figyeljünk oda mindig, hogy megfelelő állapotban legyenek az autó fényszórói, és ne felejtsük el használni sem azokat!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …