2024. 03. 4. hétfő

Kázmér
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Világszintű versenyen nyert két magyar termék

Az AFT-Hungary Kft. – mint az ARC Group Worldwide csoport  tagja  – részt vett az idei éves POWDERMET konferencián a floridai Orlandóban. A Powdermet 2021 egy vezető észak-amerikai porkohászati és szemcsés anyagokkal foglalkozó műszaki konferencia, az ipar bármely területéről érkező szakemberek számára. Az AFT-Hungary által fejlesztett két termék is a verseny különdíját nyerte el autóipari és hardware kategóriákban. A cég kezében lévő 30 éves tudással és tapasztalattal mára képesek több milliós darabszámban, rendkívül gyorsan, precíz pontosságú fém alkatrészeket gyártani, melyeket szinte minden területen – az autóiparban, a fegyvergyártásban, de még az űrtechnológiában is – használnak.

A konferencia egyik érdekessége a Powder Metallurgy Design Excellence Award verseny (Porkohászati Design Kiválósági Díj). A versenyen való részvétel és az elnyerhető díjak mind elismerést jelentenek azoknak a vállalatoknak, melyek bonyolult MIM (Metal Injection Molding – fémfröccsöntött) alkatrészeket fejlesztenek, és gyártanak, s ezáltal tovább bővítik a technológia felhasználási lehetőségeit. Az idén 57. alkalommal került megrendezésre ez a megmérettetés, melyen az ARC Group Worldwide tagjaként az AFT-Hungary által fejlesztett két termék is indult. Mindkét termék a verseny különdíját kapta autóipari és hardware kategóriákban.

A két termék:

Új fejlesztésű elektromos kulcsszár:

A mérnököknek és a szerszámtervezőknek igazi kihívást jelentett az eredetileg műanyagra tervezett alkatrész MIM technológiával való gyártása. A kettős spirál mentén haladó, döntött fogazás egy lépésben történő fröccsönthetősége már-már súrolja a technológia adta lehetőségek határait. A fejlesztés alatt sikerült elérni azt, hogy nemcsak gyártható, hanem megmunkálás nélkül sorozatgyártható, úgy, hogy kielégíti az autóipar által nyújtott szűk minőségbiztosítási alapelveket.

Elektromos kézifék rögzítő elem:

A vékony, hosszú, többszörösen metszett felülettel ellátott elektronikus kulcsszár sorozatgyártásba való fejlesztése próbatétel elé állította a fejlesztésben résztvevő mérnöki csapatot. A termék szűk méretei és az autóipari felhasználása miatt, különösen nagy gondot kellett fordítani az ipari irányelvek elérésére. Ezt a terméket megmunkálás nélkül, 2 préselési művelettel és idomszeres ellenőrzéssel sikerült gyártásba helyezni.

Kurusa Ádám Bálint, ügyvezető igazgató részletezi, folyamatosan az innovatív lehetőségekben keresik a megoldásokat.

– Nagyon büszkék vagyunk erre a különleges szakmai elismerésre és nem kevésbé az AFT csapatára, akik részt vettek a termékek kifejlesztésében. A gyártásunk során, a technológiából adódóan minimális felesleges anyaggal dolgozunk, így amennyire csak tudjuk, óvjuk a környezetünket. A termékeinket nem hónapokra vagy évekre, hanem egy életre tervezzük. Más technológiákkal ellentétben, ahol a darabot egy nagyobb tömbből „faragják” ki – ami meglehetősen nagy anyagveszteséggel jár – a MIM szinte csak annyi alapanyagot használ fel, mint amennyi a kész darabhoz szükséges. Folyamatunkban kevesebb anyagveszteséggel kell számolni, hiszen a fröccsöntés során keletkező maradék anyagot nem hulladékként kezeljük, hanem teljes egészében újra daráljuk, és ismételten felhasználjuk a termékek előállításához.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hadüzenet összefogással
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a …