2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
 • Főoldal
 • »
 • Technika
 • »
 • Tetőtérbe beépített szekrényt! – Legyél te is belsőépítész

Tetőtérbe beépített szekrényt! – Legyél te is belsőépítész

Ha tetőtérben élsz, bizonyára a helykihasználás nagyon fontos számodra. A gardrób megoldások ilyenkor általában fejtörést okoznak. Olvass tovább, ha szeretnéd megtudni, hogyan használhatod ki a tetőtered adottságait egy jó kis beépített szekrényhez!

Kell egy kis térlátás – Használd ki a helyet!

No, meg egy kis hely, hiszen nem lehet mindenhol csak szekrény! Térlátásra a rendkívül pontos mérések elvégzéséhez és az elhelyezhetőség átlátásához van szükséged. Figyelned kell arra, hogy a lakás területi alaprajza, magassága lehetővé tegye a munkálatokat, de nem hagyhatod figyelmen kívül a tetőtéri ablakokat sem, hiszen azoknak a szekrény beépítése után is nyithatónak kell maradniuk. Ugyanilyen fontos a szigetelés figyelembevétele, valamint a ferde fal dőlésszöge is. Ez utóbbi határozza meg a szekrény polcainak mélységét, ez pedig az egyik leglényegesebb pont.

Kellenek jó ötletek – Sok mindenre kell figyelni!

Egy beépített szekrényt mindenki el tud képzelni, de ennél tovább kell menned. Tudnod kell, mi a fontosabb, a design vagy a kihasználhatóság, a praktikum. Nem kell aggódnod, ha ezt már meghatároztad, rengeteg anyag és szín áll rendelkezésedre, hogy a legjobbat hozd ki a dologból.

Helyet takaríthatsz meg, ha a szekrényhez tolóajtót tervezel. Persze itt figyelembe kell venned, hogy a tetőtér milyen adottságokkal rendelkezik. Ferde falhoz ugyanis csapott ajtóval kell szerelni a szekrényt, ennek a rögzítési módja pedig speciális. Ennél a megoldásnál az ajtó nyílását egy rejtett vasalattal lehet megoldani. Ennek egyik fele az ajtó belsejére van rögzítve, a másik fele pedig egy polchoz. Ez befolyásolja a szekrény belső megtervezését is.

Fontos! Azoknak a ruháidnak, amelyeket vállfán szeretnél elhelyezni, biztosan szükségük lesz minimum egyméteres magasságra. Ezt bele kell kalkulálni a tervezés során. A ferde részekben leginkább polcos megoldásokban tudsz gondolkodni, ezt is vedd figyelembe!

 • Tipp 1.: Már a tervezés fázisában döntsd el, hogy mit, hova szeretnél a szekrényedben! Ez azért fontos, mert utólag már nem fogsz tudni változtatni, és nem tudod majd összerakni a szekrényt.

 • Tipp 2.: Légy bátor, hiszen nemcsak egy ruhatárolót tervezel, hanem egyúttal dekorációt is! Nem mindegy, mit nézel a lakásban, nem igaz?További tervezési tippekért látogass el az Otthonok & Megoldások oldalára!

Checklist a beépített szekrényedhez

 • A tetőtér feltérképezése: Fontos, hogy mi fér el az adott térben.

 • Ötletgyűjtés: Légy bátor, gyűjts sok-sok inspirációt!

 • A design meghatározása: Fontos, hiszen a szekrény dekorelem is egyben.

 • A szekrény anyagának meghatározása: Rengeteg anyagfajta közül választhatsz, csak a fantáziád szabhat határt. Fa, textil, műanyag, csak győzz választani!

 • A szekrény belső terének meghatározása: Utólag már nem módosíthatod nagyobb változtatás vagy átalakítás nélkül, ezért célszerű előre, jól átgondolni. /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek