2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Önfelszívó kerti szivattyút vagy búvárszivattyút vegyünk?

Önfelszívó kerti szivattyút vagy búvárszivattyút vegyünk?

A kerti szivattyúk locsolásra, öntözésre és a vízforrás biztosítására egyaránt alkalmas eszközök. Előszeretettel használják családi házban, nyaralóban vagy telkeken egyaránt. Előfordulnak esetek azonban, amikor inkább egy búvárszivattyú jelenti az ideális megoldást. De mi a különbség a kettő között, és mikor melyik eszközre van szükség?

A Szivattyuk.hu széles kínálatában búvárszivattyú és kerti önfelszívó szivattyú is vásárolható – az egyéb típusú gépek mellett. Online is lehet rendelni, raktárról gyors szállítással, vagy személyesen a budapesti boltban szintén vásárolhatunk. A termékkínálat továbbá magába foglal egyéb típusú szivattyúkat is. Ráadásul a legjobb márkák közül lehet választani, mint a GRUNDFOS, a LEO, a Lutz, a Pedrollo vagy a Wirtz.

A kerti és búvárszivattyúk bemutatása

Amikor az ember otthonra vagy a nyaralóba keres gyors szivattyúzási megoldást, a legtöbbször egy kerti önfelszívó eszközt fog vásárolni – amivel tud locsolni, öntözni, szépen rendet tartani a kertben, és akár komolyabb esőzések, viharok után is helyrehozni a keletkezett károkat. A kerti szivattyú ugyanis ezekre mind tökéletesen alkalmas. A mélység viszont, ameddig le tud menni, korlátozott – körülbelül 8-9 méter a határ a legjobb darabok esetében is.

A búvárszivattyú ezzel szemben mélyebbre is le tud menni, és kissé komplexebb alternatíva. Mélyebb kutakból, ciszternákból is szivattyúzhatjuk vele a vizet, de ugyanúgy alkalmas házi vízellátásra vagy locsolásra egyaránt. Csendes és hatékony – igaz, a szélesebb felhasználási lehetőségek azt is jelenthetik, hogy egy kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni miatta.

Mikor melyiket érdemes használni?

Legyen szó meglévő vagy tervezett kútról, gyakori kérdés, hogy melyik szivattyú alkalmazása az előnyösebb.

Amennyiben például fúrt kutakról van szó, ezek hatékonyan üzemeltethetőek egy kerti szivattyúval is – de meg kell nézni a mélységet és az átmérőt is, hiszen ha az üzemi vízszint mélyebben van 8-9 méternél, már búvárszivattyúra lesz szükség.

Nézzük, mi a helyzet, ha ásott kutakról van szó. Itt hasonló a képlet, ugyanis szintén az üzemi vízszint az egyik fő mérvadó. Ha alacsony, akkor a kerti, ha mély, akkor a búvárszivattyú lesz a jó választás.

Amennyiben nagy vízmennyiséget kell kinyerni, akkor a mélységtől függetlenül is szükség lesz a nagy térfogatáramra. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben kizárólag búvárszivattyúval érhetjük el gazdaságosan a víz elszállítását.

Az ideális szivattyú mindig a körülményektől függ

Nincs tehát jobb vagy rosszabb választás, adott esetek és körülmények vannak – és elsősorban a mélységet, a felhasználást kell figyelembe venni, hogy mennyi vizet akarunk kinyerni. Ezek függvényében a konklúzió az, hogy az alapvetően egyszerűbb célokra a kerti szivattyú is elegendő lesz, de komplexebb esetekben már a búvárszivattyút érdemes használni./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek