2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
Negyedszer halasztották el az Endeavour indítását

Negyedszer halasztották el az Endeavour indítását

Negyedszer halasztották el az Endeavour indításátImmár negyedszer halasztotta el az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az Endeavour űrrepülőgép vasárnap estére tervezett indítását, ezúttal is a kedvezőtlen időjárás miatt kellett egy nappal késleltetni az űrsikló útját. A NASA közölte, hogy 32 kilométerre az indítóállástól zivatar alakult ki villámlás kíséretében. Az ilyen időjárási körülmények nemcsak az űrsikló indítását zavarhatják meg, hanem a leszállását is, ha netán valami folytán meg kéne szakítania a föld körüli pályára állást. A houstoni irányítóközpont a tervezet indítás előtt nyolc perccel fújta le a startot. Az NASA szerint helyi idő szerint hétfő este próbálkoznak majd újra az űrsikló indításával.

Az Endeavour indulását egy hónapon belül immár negyedszer halasztják. Első két alkalommal – még júniusban – a külső üzemanyagtartálynál észleltek hidrogénszivárgást. Harmadszor – szombaton – ugyancsak a rossz időjárás akadályozta meg a felbocsátást.

Az űrrepülőn hét űrhajós – hat amerikai férfi és egy kanadai nő – utazik majd a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Fő feladatuk az lesz, hogy kiegészítő berendezéseket helyezzenek el az ISS-hez tavaly hozzácsatolt japán Kibo kutatómodul külső burkán.

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…