2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
"Nanoorvoslás" Miskolcon

„Nanoorvoslás” Miskolcon

"Nanoorvoslás" MiskolconAz ország első Nanotoxicológiai Kutatólaboratóriuma nyílt meg a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány együttműködésének eredményeként az Egészségügyi Kar Mész utcai épületében április 14-én délelőtt.

Napjaink legújabb orvosi, biotechnológiai kutatási vívmányait is alkalmazzák majd a szakemberek az április 14-én, szerdán átadott laboratóriumban. Az orvostudományok területén viszonylag új, de rendkívül dinamikusan fejlődő ágazat a nanomedicina. Ezen kutatásokhoz világszerte nagy reményeket fűznek számtalan – nagy népegészségügyi gondot jelentő – krónikus és daganatos betegség kezelésében. A nanoanyagokkal (<100 nm) forradalmian új képalkotó, egyéb diagnosztikus és terápiás lehetőségekhez jutunk, melyek közül több már napjainkban is hozzáférhető a mindennapi gyógyításban.

A Bay Zoltán Kutatási Közalapítvány több éves tapasztalattal bír a nanomedicinális kutatások (elsősorban liposzomális rákgyógyszerek és hemoglobin alapú vérpótló készítmények, „művér”) fejlesztésében. A miskolctapolcai, Iglói úti Kísérleti Üzemükben ezen gyógyszerfejlesztés úgynevezett „méretnövelése” folyik nagyipari gyógyszercégek számára. A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán most átadott laboratórium ezeknek a kutatásoknak fontos analitikai vizsgálati hátterét adja majd, valamint a tervek szerint – a régióban egyedülálló – immuntoxicológiai, biotechnológiai centrumának alapjait képezi.

A centrumban széleskörű lehetőség nyílik majd a nanogyógyszerek és egyéb nanoanyagok emberi immunrendszerre, sejtélettani és véralvadási folyamataira kifejtett hatásainak vizsgálatára. Fontos szerepet kap továbbá új – elsősorban liposzomális – biológiai alapú (géntechnológiai) gyógyszerek kifejlesztésében is. A létrehozott infrastruktúra és kutatói háttér megalapozza ugyanakkor az egyetem társkarai által kifejlesztett, humán felhasználásra kerülő fémes és nem fémes anyagok biokompatibilitási vizsgálatait is.

A megvalósításhoz a közalapítvány mintegy 17 millió forint értékben biztosította a műszereket, eszközöket, míg az egyetem és a kar csaknem 5 millió forint ráfordításával alakította ki a laboratórium helyszínét.

A laboratóriumot Prof Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora; Prof. Dr. Hajtó János, a Bay Zoltán Kutatási Közalapítvány főigazgatója; valamint Prof. Dr. Barkai László, az Egészségügyi Kar dékánja adta át. A megnyitó keretében szervezett tudományos programon az egyetem és a közalapítvány kiemelkedő tudósainak, vezetőinek előadásait hallhatták a résztvevők.

A két intézmény vezetői ugyanakkor együttműködési megállapodásban rögzítették a szakemberképzés és a kutatási potenciál növelése érdekében megfogalmazott lehetőségeiket, terveiket, céljaikat.

 

"Nanoorvoslás" Miskolcon "Nanoorvoslás" Miskolcon

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ezek most a legnépszerűbb motorok
Japán márkák a top 3-ban A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt, és látszólag ebben a kategóriában kevésbé áré…

További cikkek