2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • MTA MFA: Minőségi váltást a magyar iparban mikro- és nanoelektronikával!
MTA MFA: Minőségi váltást a magyar iparban mikro- és nanoelektronikával!

MTA MFA: Minőségi váltást a magyar iparban mikro- és nanoelektronikával!

MTA MFA: Minőségi váltást a magyar iparban mikro- és nanoelektronikával!A válság-álló ágazat fejlesztésének lépéseit fogalmazták meg az IMNTP-konferencián
Hazánk képtelen a mikro- és nanotechnológiában lezajló forradalom nyertesévé válni, holott az olyan sikeres magyar fejlesztések, mint például a háromdimenziós tapintásérzékelő, vagy az agyszonda, egyértelműen jelzik a perspektívát. Ezért többek között a fejlesztés lehetőségének gyakorlati lépéseit is felvázolták az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutató Intézet (MTA MFA) által koordinált Integrált Mikro/Nanorendszerek Nemzeti Technológia Platformja (IMNTP) 2009. március 27-én tartott konferenciáján.
„A jövő technológiája a jelenben” címmel 2009. március 27-én az Integrált Mikro/Nanorendszerek Nemzeti Technológia Platform konferenciát tartott az uniós és a hazai stratégiai elképzelésekről a mikro- és nanoelektronikai, valamint a fotovillamos szektorban. Az esemény célja a magyarországi ipari versenyképesség növelése, amely a konferencián elhangzottak alapján mikro- és nanotechnológiai eszközökkel, biochipekkel, napelem technológiákkal sikeresen támogatható.
A rendezvény a stratégiai elképzeléseken túl ízelítőt adott azokról a konkrét vállalkozásokról és termékeikből, melyek kitörési pontot jelenthetnek Magyarország versenyképességének növelésében. Ilyen például a TactoLogic Kft. által jegyzett, a csillagorrú vakond tapintórendszerének reprodukálásával kifejlesztett robottechnológiai érzékelés, amely sikerrel alkalmazható művégtagoknál, vagy akár az infokommunikációs eszközöknél. A Solart-System Kft. kváziautonóm napelemes áramforrása a hagyományos napelemes áramforrásokhoz viszonyítva képes hálózat-kimaradás esetén is folyamatos villamos energiát biztosítani a fogyasztóknak. Az érzékelő-fejlesztések közül kiemelkedő a gázérzékelő mesterséges orr, illetve az agyba ültethető elektróda, mely utóbbi az agy működésének felderítéséhez járul hozzá, annak elektromos jeleinek elvezetésével. Ugyanakkor a szektor gazdasági lehetőségeit jól illusztrálja a hazai fejlesztéseivel félvezető méréstechnikai területen világpiaci vezető pozíciókat megszerezni képes és válság idején akvizíciókkal is bővítő Semilab Rt. példája.
„Magyarország nem használja ki az ágazatban már meglévő lehetőségeit, ezért nem is haszonélvezője a válságban is töretlenül fejlődő területnek. Nem titkolt célunk, hogy teret adjunk az oktatás, a kutatás és az ipar egymásra találásának, és ezzel is ösztönözzük felzárkózásunkat.” – fogalmazott Bársony István professzor, a Platform szakmai vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki és Anyagtudományi Kutatóintézetének igazgatója, majd hozzátette: ha elhárítjuk a kibontakozás útjában álló akadályokat, és a már sikeres területekre fókuszálunk, egy a válságnak ellenállóbb, minőségileg magasabb szintű ipar fejlődhet Magyarországon.
A konferencia a fejlesztési stratégiákon és a kitörési pontokon kívül kitért olyan központi problémákra is, mint a fiatalok körében népszerűtlen hazai természettudományi és mérnöki felsőoktatás helyzete. Az utánpótlást lendítik fel az olyan sikerélményen alapuló oktatási stratégiák, mint amilyen a BME Elektronikus Eszközök Tanszékének kezdeményezése, ahol a hallgatók önállóan kísérletezhetnek, illetve vehetnek részt K+F feladatokban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek