2024. 02. 24. szombat

Szökőnap
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Minden, amit a zárbetétek átkódolásáról tudni érdemes

Minden, amit a zárbetétek átkódolásáról tudni érdemes

A zárbetétek átkódolása egy olyan lehetőség, amellyel sok vásárló, illetve tulajdonos nincs tisztában. Mit jelent ez az opció egyáltalán, s mikor válhat szükségessé ennek a megvalósítása? A cikkben ezzel a kérdéskörrel foglalkozunk, hogy segítsünk megtalálni a válaszokat.

 

Zárbetét és zártest

Sokan nem tudják, hogy maga a zárszerkezet több dologból tevődik össze, s a hagyományosan zárként emlegetett eszköz valójában egy zártestre és egy zárbetétre tagolódik. A zar-zarbetet.hu zárbetét kínálatában többek között olyan funkciójú darabok is elérhetők, mint a manipuláció, a fúrás, a törés elleni védelem, így kifejezetten magas biztonsági színvonalat képesek nyújtani.

A zártest ezzel szemben a szerkezetnek az a része, amelybe a zárbetét kerül, típusai szerint lehet például portálzár, bevésőzár, többpontos zár vagy másodlagos zárként funkcionáló kiegészítőmegoldás is. Fontos különbséget tennünk e két dolog között, hiszen csak akkor vásárolhatjuk meg a nekünk megfelelő terméket, ha tudjuk, hogy pontosan mit keresünk.

Azt, hogy az ajtót bezárhassuk, s elkerülhessük ezáltal azt, hogy bárki bejuthasson az otthonunkba, alapvetően a zárbetétek valósítják meg. A két rész pedig igény szerint külön is megrendelhető, így ha csak az egyikkel van probléma, elegendő csak azt a részt cserélni a komplett zárszerkezet helyett.

Mikor válhat szükségessé a zárbetét átkódolása?

Rengeteg olyan szituáció adódhat, amelyet remekül meg lehet oldani ezzel a módszerrel. Ilyen az, ha egy társasházban kell zárbetétet cserélni a közösen használt bejáraton. Teljesen mindegy, hogy milyen okból válik elkerülhetetlenné a zárbetét cseréje, az az egy biztos, hogy nagyszámú kulcsra van szükségünk, hogy a nyílászárót a ház összes lakója használhassa.

Ebben az esetben az ott élők megtarthatják a meglévő kulcsokat, ha az új zárbetét átkódolása mellett döntenek. Mivel a sok kulcs igen komoly kiadást jelent, ezért ideális, ha inkább a zárbetétet igazítjuk az igényekhez, minthogy ezzel a kiadással jelentősen megnöveljük a projekt költségeit.

További opciók, amikor előnyös döntés a zárbetét átkódolása

Egyre gyakrabban előforduló igény, hogy egyszerűsíteni szeretnénk az életünket. Ennek az elvárásnak a keretébe maximálisan beleillik az a vágy, hogy rengeteg kulcs helyett inkább csak egyet szeretnénk használni, mégis be akarunk jutni mindenhová. Ilyenkor a zárbetétek átkódolásával megoldható, hogy több nyílászárót is ki tudjon nyitni ugyanaz a kulcs.

A rendszert egykulcsos megoldásként is gyakran emlegetik, amivel akár egy épület több nyílászárója vagy több ingatlan több ajtaja is nyithatóvá válik. Ez nem kell, hogy csökkentse a meglévő biztonságot, hiszen – ha belegondolunk – nincs releváns különbség abban, hogyha a kulcscsomónkat veszítjük el, vagy egyetlen kulcsot hagyunk el, ami ugyanazokat az ajtókat tudja nyitni, mint amiket a sok kulccsal nyitottunk./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek