2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Milyen okos a borsodi?

Meg az abaúji, zempléni, gömöri, egyszóval a megyénkbeli. Mármint a máshova valókkal összehasonlítva. Az Index hírportál több egy éven át folyt műveltségi versenyében ötödikek „lettünk”.

„Lettünk”, ez, ugye, csalóka, ezért is került idézőjelbe. Mert ahogy a leminősítéskor megengedhetetlen a durva általánosítás – nem vesszük magunkra, ha „hülye borsodit” említ valaki, vagy éppen kikérjük magunknak -, úgy nyilván az ellenkező irányban is. A népszerű webes felületen futott játék ugyanis maximum azokról állított ki bizonyítványt, akik konkrétan részt vettek benne. És az már végképp játék a játékban, hogy a mindenféle kérdésekre kapott válaszok mellé a szervezők odarendelték a válaszadó földrajzi hovatartozását.

Akárhogy is, talán felesleges az okoskodó óvatoskodás, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén nem jött ki rosszul a megmérettetésből, sőt. A végső eredményt közlő táblázatban „BAZ” ötödik helyen található.

Első Budapest (amely ebben az értelemben megyének tekinthető), követi Hajdú-Bihar, majd Zala, Csongrád. És azután mi.

Egy esztendőn keresztül, 11 fordulóban tettek fel kérdéseket az indexesek, méghozzá tematikusan csoportosítva. Volt politika, tudomány, sport, de olyan specializáltan konkrét téma is, mint a filmek, és sok egyéb.

Miféle kérdésekre kell gondolnia annak, aki nem követte a sztorit? Például:

Az alábbi színészek közül ki nem volt parlamenti képviselő: Bánffy György, Pécsi Ildikó, Székhelyi József? (Megfejtés az utóbbi.)

Mekkora a közepes Föld-Hold-távolság: 3,84 ezer km, 38,4 ezer km, 384 ezer km, 3,84 millió km? (Természetesen helyes a százezres nagyságrend.)

Mely országok alapjait teremtették meg Nagy Károly birodalmának szétosztásával:

Franciaország és Németország, Franciaország és Anglia, Anglia és Németország? (Nyerő az első páros.)

Mint látható, kellően szerteágazó a merítés, akadtak bőven a műveltséget, különféle ismereteket próbára tevő ügyek, igaz, a „Mikor volt a honfoglalás?”, „ Melyik nem Chaplin film: Nagyvárosi fények, Diktátor, Aranyláz, Metropolis”, „Melyik a legnagyobb processzorgyártó: Intel, AMD, Via, IBM?” típusú felvetések talán nem okozhattak túl nagy fejtörést; bár ki tudja. Cserébe akadtak olyanok is, mint a „Mennyi tag van az iWiW-en: kb. 230 ezer, kb. 650 ezer, kb. 970 ezer?” vagy a „Hány évig élt Egerszegi Krisztina világrekordja a 200 méteres hátúszásban: 17, 19, 21?”, szóval amelyekre az egyetem popkultúra tanszékének vezető professzoraként is leginkább azt válaszolhatnánk: tudja az ördög.

Mindazonáltal az Index olvasói közül azok, akik a regisztráció folyamán Borsod-Abaúj-Zemplén megyét adták meg otthonukként, összességében közel 63 százalékos sikerrel vették az akadályokat. (A „nagyokos” pestiek ettől egy százalékponttal voltak jobbak, az utolsóként végzett Fejér megyeiek majdnem 2-vel „butábbak”.)

Az egyes fordulókban a földijeink zömmel ebben a régióban szerepeltek, tehát a mezőny jobbik felében, de sosem az első helyen. Míg az Index rendszeres beszámolói 2010 során töbször is viseltek efféle címeket, mint Egy keleti megye a legokosabb a Megyék Harcában, vagy Megint keleti a legokosabb megye, ez egyik esetben sem Borsodot jelentette. (Ellenben Hajdú-Bihar két témában is tarolt.)

Végezetül el kell mondanunk, hogy mindez nem volt más, mint játék – amit, persze, a kezdeményezés gazdái sem fedtek el -, sem reprezentatív mintának, sem semmilyen egyéb, tudományos-hivatalos következtetés levonására alkalmas vizsgálatnak nem tekinthető. Bár természetesen mindenki azt gondol az eredmények láttán, ami jólesik. Ahogy az lenni szokott: akinek lakóhelye lemaradt, azt mondja, ez semmit sem jelent (és igaza van), akinek viszont brillírozott, azt elöntheti a jóleső érzés, lám, mi „izéiek” ilyenek vagyunk! És miért is ne önthetné, nem?

Az Index sorozatzáró cikke itt olvasható, mellette visszamenőleg a korábbi fejlemények beszámolóit is megtalálja a részletekre kíváncsi olvasó.

A játék során a „borsodiak” egy Facebook-oldal révén is tarthatták a kapcsolatot. A legfrisebb bejegyzés írásunk elkészülte idején: „BORSOD A KIRÁLY!!!!!!!!!!!” Lásd fenti zárómondatunkat…

————————————————————————-

 

Ha valamely olvasónknak mégis jól jönne némi segítség a cikkünkben idézett, de meg nem válaszolt kérdések tárgyában, a Wikipedia internetes lexikon révén talál fogódzókat az alábbi linkeken:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Metropolis_%28film,_1927%29

http://hu.wikipedia.org/wiki/Charles_Chaplin

http://hu.wikipedia.org/wiki/Egerszegi_Krisztina

http://hu.wikipedia.org/wiki/Honfoglal%C3%A1s

http://hu.wikipedia.org/wiki/Intel

http://hu.wikipedia.org/wiki/Iwiw

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek