2024. 02. 23. péntek

Alfréd
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Lengyelországba utazhatnak idén a csillagászat legjobbjai! Elstartolt az Athletica Galactica verseny

Lengyelországba utazhatnak idén a csillagászat legjobbjai! Elstartolt az Athletica Galactica verseny

A tavalyi évhez hasonlóan idén is rekord számú, közel száz versenyző indult az Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Versenyen. Ezzel hivatalosan is elindult a 2022/2023-as évad.

 

A több, mint 10 éves múltra visszatekintő Athletica Galactica az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a hazai csillagászati szakma összefogásában szervezett csillagászati és asztrofizikai verseny, melyen bárki részt vehet, aki hazai és határon túli magyar ajkú, középiskolába járó diák. A három iskolai fordulót követően az országos döntő győztesei értékes tudással és jutalmakkal gazdagodnak, továbbá bekerülnek a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) felkészítő csapatába, amelyből a keretcsapat világszinten képviselheti majd az országot 2023. augusztusában Lengyelországban.

 

Egyre növekvő tendencia

A szervezők nagy örömére a korábbi években induló iskolák mellett, számos olyan intézmény csatlakozott, akik idén hallottak először a versenyről. Így eredményesnek mondható a verseny népszerűsítésébe fektetett munka. Hiszen nem titkolt cél minél ismertebbé és népszerűbbé tenni ezt a megmérettetést, hogy a téma iránt érdeklődő pedagógusokat és diákokat felkarolják és hosszú távú kapcsolatot építsenek, segítsék őket a további fejlődésben. Számokban ez annyit jelent, hogy a korábbi 17 pedagógus mellett 22 új lelkes kolléga csatlakozott a tavaly is induló 29 diák mellett nevezett 53 új versenyzőhöz. Budapestről 23, míg vidéki iskolákból 59 intézményben írták a verseny első fordulóját. Nagy öröm a szervezők számára, hogy határon túlról 5 magyar anyanyelvű iskola csatlakozott az idei évben.

 

Izgalmas kihívás és agytorna

November 16-án, a verseny első fordulóján az alapvető égi mechanikai, műszertechnikai és távolságméréssel kapcsolatos ismeretek felmérése mellett jónéhány gondolkodtató feladat is helyet kapott. A bizonyára még a legjobbaknak is kihívást jelentő feladatsor elmélyedt a Lagrange-pontok tulajdonságaiban, különös tekintettel a Föld porholdjaira, valamint a modern nagytávcsövek parabolatükreinek felépítését is érintette. A versenyzőknek becslést kellett adniuk a Tejútrendszer tömegére és egy távolságmérő űrtávcső hatékonyságára, ezek mellett pedig egy nehéz égi mechanikai pályaszámítással is szembe kerültek.

Azok a diákok, akik nem tudtak részt venni az első fordulóban, vagy indultak, de úgy érzik nem sikerült, továbbra is bátorítják őket a szervezők, hogy mindenképp induljanak el a második és a harmadik fordulón, ugyanis a döntőbe kerüléshez az összeredmény számít, így az esélyük még meg van a továbbjutáshoz.

 

Van segítség a felkészüléshez

Sok befektetett munka eredményeképp, az idei évre már teljesen megújult a felkészítő, támogató anyagok elérhetősége, valamint könyvvel és feladatgyűjteménnyel is bővült.  Az Athletica Galactica honlapján található tananyagok mellett a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kiadásában megjelent, Dálya Gergely: Bevezetés a csillagászatba könyv és Kovács József: Bevezetés a csillagászatba feladatgyűjtemény járul hozzá.

Emellett országosan több helyszínen lehet csatlakozni élőben és online is szakkörökhöz akár már a 7. évfolyamtól kezdődően. A részleteket az athleticagalactica.hu honlapján az országos szakköri hálózat fül alatt tálalhatják meg az érdeklődők.

 

Fontos dátumok

A következő forduló december 14-én, majd január 11-én lesz a nevezett iskolákban. A legjobbak pedig március utolsó hétvégéjén, 24. és 26. között Bakonybélben mérhetik össze tudásukat az közös helyszínen megrendezett döntő alkalmával, ahol számos izgalmas és érdekes csillagászati és kulturális program várja a résztvevőket és az érdeklődőket. A döntőn az értékes ajándékok és díjak mellett kiválasztásra kerül az a 10 diák, aki részt vehet a diákolimpiára történő felkészítésben és akik közül 5-en majd képviselhetik is hazánkat az idei Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián (IOAA) Lengyelországban.

 

Még nincs késő, csatlakozz te is!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…