2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Hogyan válasszunk ajtózárat? Íme 3 hasznos jótanács

Hogyan válasszunk ajtózárat? Íme 3 hasznos jótanács

A bejárati ajtók egyik legfontosabb eleme a rajtuk lévő zár, hiszen a betörők általában ezt próbálják meg először feltörni vagy kiiktatni. 

 

 

 

 

 

 

 

Ha az ajtónk masszív szerkezetű, már félig nyert ügyünk van, de azért a megfelelő zárakról sem szabad megfeledkezni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen. Nézzük is meg a legfontosabb szempontokat röviden.

Felejtsük el a standard zárakat!

Pár évtizede még a legtöbb lakásban azokat a régi típusú zárakat használták, amelyeket szabványos, úgynevezett készkulcsok nyitottak. Ám nem véletlen, hogy a mai egyedi bejárati ajtók esetében már nem találkozunk ilyenekkel, ugyanis a használatuk komoly biztonsági aggályokat vet fel.

Itt ugyanis a kulcs nem egy-egy adott zárhoz készül, hanem a zárakat bármelyik vele kompatibilis kulcs kinyitja, ezeket pedig egy zárszaküzletben bárki beszerezheti. Emiatt maximum beltéri ajtóknál érdemes alkalmazni, még garázsnál, melléképületnél nyári konyhánál is kerülendő.

A modern biztonsági zárak viszont teljesen egyediek, csak a saját kulcsukkal lehet kinyitni őket, ezt pedig még lemásoltatni sem tudják illetéktelenek, hisz tartozik hozzájuk egy kódkártya, ami a tulajdonosnál van. Csak a kártya bemutatását követően tudnak a kulcsról másolatot készíteni, így ezek a zárak megfelelnek a mai biztonsági előírásoknak.

Ne csak egyetlen zárban gondolkodjunk!

Ha biztosra akarunk menni, ne egy, hanem két vagy három különálló zárat szereltessünk fel az ajtónkra. Ha egy betörőnek egyet sikerül is feltörnie, még mindig ott lesz egy vagy kettő, ami már annyi többletmunkát okoz neki, hogy jó eséllyel inkább odébbáll, mielőtt a ténykedése feltűnne valakinek.

Igaz, hogy így nekünk is egy kicsivel tovább tart majd az ajtót nyitni-zárni, de itt csupán másodpercekről van szó, ami valljuk be, igazán nem nagy áldozat azért cserébe, hogy megsokszorozzuk otthonunk biztonságát.

Az egykulcsos rendszernek köszönhetően a több zár akár egyetlen kulccsal is nyílhat, így nem kell sok különböző kulcsot magunknál hordani, és összekeverni sem fogjuk őket.

Bármilyen zárat is választunk, soha ne hagyjuk a kulcsot az ajtó közelében!

Még a legprofibb, betörésbiztos zár sem tud kellő védelmet nyújtani, ha a tulajdonos felelőtlen. Alapvető, hogy az ajtót mindig zárjuk be magunk után, még akkor is ha csak öt percre leugrunk a közeli kisboltba, vagy átmegyünk a szomszédhoz. Ennyi idő alatt is bőven kirabolhatnak.

A másik fontos dolog, hogy a kulcsot mindig tartsuk magunknál, és legyen minden családtagnak egy saját példánya. Felejtsük el, hogy a közös- vagy pótkulcsot a lábtörlő alatt, a virágcserép mögött, a villanyóra szekrényében, az ablakpárkány résében vagy más, hasonlóan “leleményes” rejtekhelyen tartjuk, mert ezeket a betörők is jól ismerik, és itt fogják először keresni.

Persze jó, ha van egy “vészhelyzeti” pótkulcsunk, de ezt tartsuk biztos helyen, például az autóban, az irodai íróasztal fiókjában vagy az öltözőszekrénybe zárva, esetleg adjuk oda egy olyan szomszédnak vagy barátnak, akiben megbízunk./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…